Jongleren en Managen

Jongleren

In sommige management kringen wordt het managen van medewerkers wel eens vergeleken met het jongleren van een oneindig aantal ballen. Je moet zoveel factoren in de gaten houden dat het bijna onmogelijk lijkt om dat goed te kunnen doen. Maar is jongleren wel hetzelfde als managen. Is managen vergelijken met jongleren zelfs eigenlijk niet een heel erg negatieve kijk op managen.

⧪ Index

Managen

In veel managementtheorieën staat het realiseren van doelen centraal. Uitgaande van het principe dat je dit effectief en efficiënt wilt doen, dus met veel rendement, betekent dit in veel theorieën dat je een voortdurende invloed moet hebben op en controle over de situatie. Want de externe situatie is onbeheersbaar.Als je jongleren daarmee zou vergelijken, dan zijn je ballen je middelen en je doelen en is de locatie waar je jongleert de externe situatie. Dus factoren als klanten, de economische ontwikkelingen, de politieke toestand, de concurrentie zijn vergelijkbaar met factoren op locatie voor een jongleur. Dat zijn dan factoren als weer en wind, lichtval en publiek.Maar eigenlijk houdt daar de vergelijking met jongleren op. Behalve natuurlijk als je je menselijke medewerkers wilt vergelijken met domme ballen, die zich laten gooien. Maar dan zullen de meeste adviseurs je deze houding tegenover je medewerkers afraden, omdat je daarmee domme ballen creëert, waar je eerst creatieve mensen had.

⧪ Index

Managen en jongleren

De vergelijking tussen jongleren en managen schiet dus duidelijk tekort als je er iets mee duidelijk wilt maken. Het punt met jongleren is namelijk dat de jongleur energie moet stoppen in de voorwerpen waarmee hij jongleert, maar dat deze voorwerpen zich laten manipuleren omdat ze geen eigen wil hebben. Met enige oefening kan een jongleur met de juiste middelen waarschijnlijk zelfs wel jongleren bij windkracht vijf en een sneeuwbui, ook al is dat niet erg aangenaam.Managen vraagt echter niet om het manipuleren en het toevoegen van energie. Je hebt als

manager namelijk nooit te maken met willoze voorwerpen. Hoewel je met de juiste aanpak ook van de meeste mensen willoze voorwerpen kunt maken. Maar dan ben je geen jongleur maar een fabrikant van voorwerpen. De kunst van het managen is dus te voorkomen dat je van creatieve mensen willoze voorwerpen maakt, die je als een jongleur moet manipuleren en van energie moet voorzien. Maar hoe doe je dat dan.Misschien komt daar het jongleren wel als voorbeeld mooi tot zijn recht. Een jongleur moet namelijk vertrouwen op zichzelf en zijn handen durven laten doen wat nodig is om de voorwerpen goed te laten bewegen. Iets wat ook een manager moet doen, hij moet er op durven vertrouwen dat zijn medewerkers hun werk zullen doen, zoals een jongleur zijn handen moet vertrouwen dat ze de ballen goed zullen gooien. Het enige wat een jongleur moet doen is opletten als de ballen op ooghoogte langskomen, zodat zijn handen weten waar ze moeten zijn om de ballen op te vangen en verder te spelen. ⧪ Index


De jonglerende manager

Een manager die zichzelf wil vergelijken met een jongleur, moet dus zijn medewerkers zien als zijn handen. Hij moet zijn doelen zien als zijn ballen. Het zijn vervolgens zijn medewerkers die de doelen moeten realiseren. Waarbij de manager voortdurend controleert of de doelen ook werkelijk gerealiseerd worden, waarna hij dit terugkoppelt naar zijn medewerkers zodat zij weten dat er aanpassingen nodig zijn in hun handelen.De manager die dus als jongleur te boek willen komen te staan, kan dat alleen in samenwerking met zijn medewerkers en als hij zijn hele afdeling ziet als het lichaam van de jongleur. Waarbij dus de hele afdeling energie en creativiteit stopt in het realiseren van de doelen van de afdeling. De jongleur kan tenslotte ook niet door alleen maar te denken zijn de voorwerpen waarmee hij jongleert laten doen wat hij wil, hij zal zijn lichaam en ledematen moeten gebruiken.

⧪ Index

Geloven

Een manager die zichzelf dus ziet als een jongleur en zijn medewerkers en doelen als zijn ballen, is als het hoofd van de jongleur dat gelooft dat het jongleert omdat het aan jongleren denkt. Het enige wat je daarmee bereikt is dat iedereen ervan overtuigt is dat je een goeie denker bent, maar dat maakt je nog geen goeie manager of jongleur.Dus net als jongleren begint managen met vertrouwen dat je het kunt en vervolgens heel veel oefenen in samenwerken met je medewerkers.

⧪ Index

Extra

Afbeeldingen

Index van koppen

⌬ Jongleren
❂ Managen
♽ Managen en jongleren
⌾ De jonglerende manager
⊛ Geloven
⦿ Extra
⊗ Afbeeldingen
⨝ Index van koppen

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden