Groeistrategie van Ansoff

 Het Ansoff-model

Het Ansoff-model is een handig hulpmiddel wanneer je een groeistrategie voor een onderneming wilt formuleren. Je relateert twee belangrijke strategieën aan elkaar (het product en de markt) en aan de hand hiervan volgt een logische keuze voor de strategische ontwikkeling van de onderneming. Je kunt daarna op basis van het Ansoff groeimodel optimaal de kansen voor de onderneming benutten. De toepassing op het Ansoff-model is vaak terug te vinden in o.a. marketingplannen.

Het Ansoff-model

Het Ansoff-model onderscheidt 4 groeirichtingen:

Marktpenetratie

Marktpenetratie houdt in: Het verkopen van de huidige producten op de huidige markt. Deze groeirichting heeft als doel om het huidige marktaandeel te vergroten. Dit kan op 2 manieren worden bereikt. De eerste manier is klanten van de concurrenten winnen en de tweede manier is om de bestaande klanten meer van hetzelfde te verkopen. Dit is een geschikte strategie wanneer schaalvoordelen kunnen worden bereikt (minder kosten in verhouding bij het produceren van meer producten). Vaak tref je de concurrent hard met deze strategie, dus er zal logischerwijs meestal een tegenaanval volgen.

Marktontwikkeling

Marktontwikkeling houdt in: Het verkopen van huidige producten aan nieuwe klantne. Het doel hiervan is om via deze nieuwe markten extra veel te gaan verkopen. Wanneer je hierbij geen veranderingen hoeft toe te passen op het product, is dit een uiterst aantrekkelijke strategie waarmee ondernemingen een flinke omzetverhoging kunnen realiseren.

Productontwikkeling

Productontwikkeling houdt in: Het verkopen van nieuwe producten aan de huidige klant. Je kunt hierbij nieuwe producten introduceren die de huidige producten vervangen om beter in te spelen op de wensen van de klant. Maar je kan ook voor cross-selling kiezen. Dit houdt in dat je een kleine aanpassing maakt aan de producten en dat je deze producten naast de huidige producten verkoopt. Dit is een strategie die vaak gehanteerd wordt door bedrijven die de nieuwste trends goed volgen.

Diversificatie

Diversificatie houdt in: Nieuwe producten verkopen op een nieuwe markt. Dit is een erg gecompliceerde strategie die vaak óf heel succesvol wordt óf een grote mislukking. Hierbij komt het tweede meestal voor. Deze strategie brengt veruit de meeste risico's met zich mee omdat er geen garantie voor succes is. Deze strategie wordt meestal gehanteerd door bedrijven met een reeds succesvol portfolio die kampen met een bijna verzadigde markt. Er worden dan nieuwe producten gelanceerd in de hoop dat ze het succes van de huidige producten kunnen evenaren bij een nieuwe doelgroep.

Korte samenvatting Ansoff-model

  • Marktpenetratie: Huidig product, huidige markt
  • Marktontwikkeling: Huidig product, nieuwe markt
  • Productontwikkeling: Nieuw product, huidige markt
  • Diversificatie: Nieuw product, nieuwe markt

Andere benamingen voor het Ansoff-model

  • Ansoff-groeimodel
  • Ansoff matrix
  • Ansoff groeimatrix
  • Ansoff theorie
  • Ansoff product-marktmatrix

Conclusie Ansoff-model

Het Ansoff-model bestaat al lange tijd maar wordt nog steeds toegepast in de praktijk. Dit komt mede omdat het model een goede basis vormt voor de strategische ontwikkeling van een bedrijf. Daarnaast vormt het model een goede basis voor nader onderzoek en is het bruikbaar binnen marketingplannen. Om deze redenen kan geconcludeerd worden dat het Ansoff-model een handig hulpmiddel is voor de vaststelling van een groeistrategie voor een bedrijf.