Hoe huur ik een virtuele assistent in

Wat is een virtuele assistent

Een virtuele assistent is een redelijk nieuw fenomeen. Het houdt eigenlijk in dat je iemand via internet inhuurt om jou te helpen met verschillende diensten. Een virtueel assistent is dus geen computer, maar een echt persoon die jij, via internet, opdrachten kunt geven. Een van de plekken waar je een virtuele assistent in kunt huren is via Elance. De virtuele assistenten die zich hier zelf aanbieden zijn vaak afkomstig uit bijvoorbeeld India of de Filipijnen. De lonen liggen daar een stuk lager dus het is vaak redelijk goedkoop om een virtuele assistent in te huren. Denk aan enkele honderden euro's per maand. Je virtuele assistent kun je voor vanalles inzetten. Hij of zij kan bijvoorbeeld je e-mail beantwoorden, teksten schrijven voor je websites of zelfs complete websites bouwen. In dit artikel wordt beschreven hoe je zo'n virtuele assistent eigenlijk kunt inhuren.

Tips voor het inhuren van een virtuele assistent

Vergelijk prijzen en werkervaring

Voor veel mensen klinkt het werken als virtuele assistent aanlokkelijk. Helaas zien veel mensen het ook als snelle oplossing om geld te verdienen. Het resultaat is dat, wanneer je een advertentie plaatst op bijvoorbeeld Elance, je veel reacties krijgt van assistenten met weinig ervaring. Ze houden zich bijvoorbeeld niet aan deadlines, leveren half werk of stoppen er gewoon halverwege mee.

Daarom is het belangrijk om te controleren hoe goed je virtuele assistent in staat is om bepaalde taken te verrichten. Vaak hebben de meer ervaren assistenten al enkele goede beoordelingen achter hun naam staan die je kunt nalezen. Over het algemeen is het dus verstandig om een ervaren virtuele assistent te kiezen, ook al betaal je hier soms iets meer voor.

Geef een duidelijke opdracht

Wanneer je eenmaal een virtuele assistent gekozen hebt moet je een duidelijke opdracht geven, zodat je later niet in de problemen komt. Of niet het resultaat krijgt dat je had verwacht. Hieronder staan enkele dingen die je kunt doen zodat een virtuele assistent zijn of haar opdracht goed uitvoert:

  • Geef de virtuele assistent een voorbeeld van wat hij of zij moet gaan doen. Dit voorkomt veel vragen of verwarring en schept duidelijkheid.;
  • Laat de virtuele assistent een deel van de opdracht uitwerken; controleer dan vervolgens dit onderdeel van de opdracht. Hierdoor kun je vroeg in het proces nog bijsturen mocht er bijvoorbeeld sprake van miscommunicatie zijn.
  • Maak duidelijke afspraken over betalingen en kom deze na. Wanneer je betalingen nakomt, en soms een extraatje geeft, kan je virtuele assistent een waardevolle toevoeging worden voor jouw bedrijf. 

Controleer het gedane werk

Het klinkt simpel maar, naar eigen ervaring, moet je het werk van je virtuele assistent blijven controleren. Na verloop van tijd kan hij of zij, soms onbewust, de kantjes er vanaf gaan lopen. Wanneer je blijft controleren wat je assistent doet, en soms op- of aanmerkingen geeft, blijft hij scherp en hopelijk gemotiveerd zodat jullie beiden van jullie samenwerkingsverband kunnen genieten. 

Virtuele assistenten zijn ideaal

Tim Ferris, auteur van 'The 4 hour Work Week', verteld dat hij een deel van zijn online business uitbesteed aan virtuele assistenten. In feite zijn er steeds meer internet ondernemers die hier gebruik van maken. Dit is ook niet zo gek. Vanuit het standpunt van de internet ondernemer heb je goedkope werknemers. Vanuit het standpunt van de virtuele assistent heeft hij een goede werkgever. Naar verhouding heeft hij nameljik een prima salaris en vaak vrij in te delen werktijden. Wanneer je rekening houdt met de suggesties in dit artikel kan een virtuele assistent een waardevolle toevoeging zijn in je bedrijf en in je leven.