Tips voor een groene vakantie

Groene vakantie

Elke zomer zoeken miljoenen toeristen de zon op. Deze massale uittocht zorgt elk jaar weer voor een ecologische ramp. Deze volksverhuis weegt zwaar door voor onze planeet. Maar met een klein beetje inspanning van iedereen kunnen we onze ecologische voetafdruk een heel stuk kleiner maken. Je hoeft daarvoor zelfs niet in te boeten op comfort. Hier volgen een paar tips voor een groene vakantie.

Tips

Vertrek uit een groen huis

Gedurende je vakantie laat je meestal je woning leeg achter. Alles wat je niet nodig hebt tijdens je afwezigheid, hoeft ook geen energie te verspillen. Zo trek je beter de stekker uit van alle elektrische toestellen. Maak op voorhand de koelkast en diepvriezer leeg zodat ze niet blijven draaien. Tv-toestellen en computers gebruik je niet, dus hoef je niet te laten insteken. Je zal hierdoor een hoop watt besparen, wat de natuur en je portefeuille ten goede komt. Ook de verwarmingsketel kan je best een aantal graden naar beneden draaien. Enkel schrikverlichting kan je best activeren, om inbrekers buiten te houden. Genbruik hiervoor spaarlampen, ledverlichting en tijdschakelaars.

Verre reizen

Europa is een prachtig continent met een schat aan natuur en cultuur. Een dichtbij vakantie kan zeker zo leuk zijn als een verre reis. Die lange vliegtuigreizen zijn enorm vervuilend en zeer duur. Het kan trouwens geen kwaad om eens een jaartje over te slaan en het wat dichterbij huis te zoeken. Wie met de wagen op reis gaat, rijdt best wat langzamer naar zijn bestemming. Je wint door snel te rijden amper tijd, het is gevaarlijk en verbruikt veel meer benzine. Als je wat langzamer rijdt heb je ook meer tijd om van de omgeving te genieten. en je verbruikt minder dure benzine.

Ecologisch hotel

De hotelketens spelen ook in op de grotere vraag naar ecologische vakanties. Steeds meer hotels doen inspanningen om het milieu wat te sparen. Zo besparen ze op elektriciteit en water. Vaak hebben ze ook een aangepaste afvalverwerking. Het helpt dus als je kiest voor een hotel met groene faciliteiten.

Badkamer

Ook in de badkamer kan je groene maatregelen nemen. In ecologische hotels houdt men al rekening door milieuvriendelijke badproducten te voorzien voor de gasten. Als je meerdere dagen in een kamer verblijft, kun je ook dezelfde handdoeken en lakens hergebruiken. Alle handdoeken elke dag wassen heeft weinig zin. Beeld je eens in hoeveel vervuilende wasmiddelen er gebruikt moeten worden om elke dag elke handdoek in een hotel te wassen. De handdoeken die echt vuil zijn leg je op de grond, de propere hang je op een rek zodat het schoonmaakpersoneel weet dat je ze nog gaat gebruiken.

Transport

Voor de kleinste afstand je eigen wagen of een huurwagen nemen kost geld en energie. Gebruik het lokale openbaar vervoer of maak er een mooie wandeling van. Het is gezond en je kan meer van de natuur rondom je genieten. Laat tijdens je uitstappen ook geen zwerfvuil achter.

Conclusie

Een ecologische vakantie draagt een steentje bij om onze planeet te redden. Als iedereen zichzelf enkele simpele handelingen oplegt kunnen we nog jaren genieten van onze mooie natuur. Je vakantie zal er zeker niet minder mooi of ontspannend door worden.