Waarom een regenwaterput aanleggen

Regenwaterput

De laatste jaren is de prijs van drinkbaar leidingwater omhoog gegaan. Met een gemiddeld jaarlijks verbruik van 200 kubieke meter per gezin voel je die stijging wel in je portemonnee. Veel van dat water wordt echter gebruikt voor zaken waar je geen drinkbaar water voor nodig hebt. En dat water valt gratis uit de lucht, je moet het alleen nog maar opvangen. Een regenwaterput biedt de oplossing en zal je veel euro's besparen. Eindelijk een lichtpunt tijdens al die regenachtige dagen.

Voordelen

Gratis water

Ons drinkwater moet voldoen aan zeer strenge kwaliteitsnormen. Zo wordt ons leidingwater aan veel meer testen onderworpen dan flessenwater. Aan die kwaliteitscontrole hangt natuurlijk wel een prijskaartje. En daarom is het zo jammer om kwalitatief goed en duur water zomaar door het toilet te spoelen. Regenwater gebruiken is gewoon gratis en kan je honderden liters water, en dus een hoop euro's, besparen. De installatiekosten die je maakt om een regenwaterput te bouwen verdien je dus op enkele jaren terug.

Wateroverlast bestrijden

Onze lage landen hebben geregeld te lijden onder wateroverlast. Het hemelwater vloeit altijd terug naar beken en rivieren. Bij zeer zware regenval zorgt deze massale toevoer ervoor dat rioleringen en waterlopen het water niet meer kunnen slikken. Dit geeft wateroverlast tot gevolg. Regenwaterputten zorgen ervoor dat een deel van dat hemelwater wordt opgevangen waardoor er minder snel overstromingen zullen gebeuren.

Multifunctioneel

Regenwater is niet gefilterd, maar het is ideaal om tijdens een hete zomer je tuin te besproeien of de wagen te wassen. We spoelen ook dagelijks tientallen liters water weg door het toilet. Regenwater is hier ideaal voor. Als je het opgevangen regenwater laat filteren kan je het ook gebruiken voor je wasmachine. Het regenwater bevat minder kalk dan leidingwater en is dus minder schadelijk voor je huishoudtoestellen. Koken en wassen met regenwater wordt dan weer niet aangeraden.

Kostprijs

De installatie van een regenput varieert tussen 1000 en 2500 euro, afhankelijk van het gekozen materiaal en systeem. Een simpele betonnen put kan je zelf metsen om kosten te besparen. Er zijn ook duurdere modellen uit kunstof. Een pomp heb je al van vanaf 100 euro. Ook in filters kunnen er grote prijsverschillen zijn. Op termijn verdien je echter je investering terug dankzij een verminderd waterverbruik.

Waar moet je op letten?

  • De grootte van je regenwaterput moet aangepast worden aan de oppervlakte van je dak. Het water dat op het dak valt zal immers via de dakgoot afgevoerd worden naar het reservoir. Hoe groter je dakoppervlak is, hoe groter je put dus moet zijn. De meeste regenputten beginnen vanaf 3000 liter.
  • Als de put vol is, moet er een overloop zijn naar het rioleringsnetwerk. Zo kan het overtallige water op een veilige manier afgevoerd worden. Je kan ook een afvoer voorzien naar een vijver of gracht in de buurt.
  • Wil je gefilterd water gebruiken voor huishoudtoestellen, kies dan voor een gebruiksvriendelijke zelfreinigende filter.

Subsidies

De regering stimuleert de installatie van een regenput door middel van subsidies. Bij nieuwbouwwoningen is het zelfs verplicht om een regenput te installeren. In Vlaanderen kan zo de premie oplopen tot 1000 euro. Raadpleeg je gemeente of je lokale milieudienst voor meer informatie, want dit verschilt van streek tot streek.

Sommige lokale overheden overwegen om het gebruik van hemelwater te belasten. Dit gaat natuurlijk lijnrecht in tegen de principes om energiebewuster om te gaan met ons water. Men stimuleert mensen om te investeren in groene energie en gaat ze dan daarop belasten. Hopelijk voert men dit slechte idee niet al te snel door.


Reacties (2)

Reageer
Rene Vloemans reageerde 11 jaar geleden
08 May 16:40
Geachte heer/mevrouw,
Wij hebben een waterput in Italië (pozzo) water komt via het dak maar in de zomer is het water warm en hiermee gaat het water ook meer stinken mijn vraag moet het water niet in beweging zijn of zout aan toevoegen of iets anders aan toevoegen en waar koop je een filter om het water te kunnen filteren
Rene Vloemans reageerde 11 jaar geleden
08 May 16:40
Geachte heer/mevrouw,
Wij hebben een waterput in Italië (pozzo) water komt via het dak maar in de zomer is het water warm en hiermee gaat het water ook meer stinken mijn vraag moet het water niet in beweging zijn of zout aan toevoegen of iets anders aan toevoegen en waar koop je een filter om het water te kunnen filteren