Herken 'groene' producten aan een gekko


Wiens initiatief is dit?

Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits start drie proefprojecten op om de verkoop van milieuvriendelijke produkten te stimuleren. Zes maanden lang is Nelli de gekko als logo of label terug te vinden op milieuverantwoorde was- en schoonmaakmiddelen, droogkasten en lampen. Proefproject A is van de droogkasten, proefproject B is van de energiezuinige lampen en C is van de schoonmaak- en wasmiddelen.

OVAM coördineert de proefprojecten. Voor deze projecten is een uniek samenwerkingsverband tussen de overheid, producenten, winkelketens en milieu- en verbruikersorganisaties opgericht. Enerzijds wil de minister op deze manier de consumptie van milieuverantwoorde producten aanmoedigen en anderszijds wil ze testen of het samenwerkingsverband het juiste medium is.


Waarom een mascotte voor milieuvriendelijke producten?

  • Consumenten zouden de weg naar milieuvriendelijke producten niet goed vinden. Een label zou meer duidelijkheid en zichtbaarheid geven aan het ecologische alternatief.
  • Er is onderzoek gevoerd naar het aankoopgedrag van de consument. De consument zou wel willen milieubewust kopen (79% zegt dat te willen) maar slechts een minderheid slaagt er ook in (20%).
  • Momenteel zijn klanten in volle economische crisis geneigd gewoon ronduit het goedkoopste product te kopen. Op termijn zijn deze vaak niet het meest milieuvriendelijk of meest goedkoop.

In welke winkels kan je Nelli terugvinden?

De proefprojecten van de droogkasten lopen in de Vlaamse winkels van Vanden Borre, Electro Coteur in Alken, Ludo Holemans in Olen en Schmidt Electro in Zwijndrecht. Het proefproject van de energiezuinige lampen is gestart in de filialen van de merken Colruyt, Delhaize, Carrefour, 14 winkels van Handyman, 5 winkels van Brico, alle winkels van Hubo, Electro Coteur in Alken, Ludo Holemans in Olen en Schmidt Electro in Zwijndrecht. Wat betreft was- en schoonmaakmiddelen kan je terecht bij Colruyt, Carrefour en Delhaize.

Meer info vind je op [http://www.nelli.be]


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden