Hoe bereken ik de verkoopprijs

Hoe bereken ik de verkoopprijs

Als jij wilt beginnen met ondernemen is dit hopelijk een van de eerste zaken waar je over nadenkt. Uiteraard begin je je avontuur met bedenken wat je wilt doen. Wil je diensten verkopen zoals het voeren van administraties, geven van fiscaal advies of het schilderen van huizen. Of ga je producten verkopen in een "echte" winkel of online winkel. Als je bedacht hebt wat je wilt gaan doen komt meteen de vraag welke verkoopprijs de juiste is. Dit artikel helpt je wat basisprincipes te ontdekken zodat je op pad kunt met de juiste ideeen. 

Vaste onderdelen van de verkoopprijs

Een verkoopprijs bestaat uit een aantal vaste onderdelen die gedekt moeten worden om geld te verdienen aan je product en/of dienst. Als je een van deze onderdelen niet goed calculeert dan zul je op lange termijn niet succesvol zijn met je eigen bedrijf en uiteindelijk zul je moeten stoppen met je bedrijf. Dat is natuurlijk heel jammer vandaar dat je in dit artikel kunt lezen waar je rekening mee moet houden met het berekenen van de correcte verkoopprijs van je product en/of dienst.

  • Vaste kosten

Elk bedrijf heeft te maken met vaste kosten. Deze vaste kosten blijven gelijk bij verschillende omzetvolumes. Huur, verzekeringen en afschrijvingskosten zijn voorbeelden van vaste kosten.

  • Variable kosten

Elk bedrijf heeft ook te maken met variabele kosten. Deze variabele kosten blijven niet gelijk bij verschillende omzetvolumes. Een goed voorbeeld van variabele kosten zijn grondstofkosten die nodig zijn voor de productie van een bepaald goed. Voor de dienstverlenings sector zijn de uren een goed voorbeeld van variabele kosten.

  • Winst

Elk bedrijf wil winst maken, vandaar dat een winst percentage onderdeel moet zijn van je verkoopprijs. Het is meer dan verstandig om dit percentage meteen mee te calculeren omdat er anders een kans is dat je dit belangrijke onderdeel te laag meerekend. 

  • BTW

Een belangrijk onderdeel van je verkoopprijs is de BTW. Veel ondernemers gaan failliet omdat ze iets verkeerd doen met de BTW. Ze vergeten deze mee te calculeren in de verkoopprijs zodat ze denken winst te maken maar in feite alleen maar geld verdienen voor de belastingdenst.

Verkoopprijs, toerekenen van vaste kosten

Een lastig onderdeel in de berekening van je verkoopprijs is het toerekenen van de vaste kosten, ook wel overheadkosten genoemd. Overheadkosten hebben de eigenschap dat ze niet varieren bij verschillende omzet- en/of productievolumes. Het toerekenen van deze overheadkosten kan op verschillende manieren. De meest eenvoudige manier is het toerekenen op basis van de verwachte productie en/of gerealiseerde uren. Kort door de bocht verdeel je de overheadkosten op deze manier:

De verwachte productie is 1.000 eenheden, de verwachte overheadkosten bedragen 2.500 euro. De overheadkosten in de berekening van de verkoopprijs bedragen dan ook 2,50 per eenheid.

Verkoopprijs, de conclusie

De correcte berekening van de verkoopprijs is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Of je nou groot of klein begint, het kan de moeite waard zijn een administrateur in te huren voor de correcte bepaling van je verkoopprijs. Deze relatief kleine investering verdien je later eenvoudig terug omdat je werkt met de juiste verkoopprijs en/of tarieven. Mijn kantoor, Transparant Administratie, kan je voor een kleine investering helpen met het bepalen van de juiste verkoopprijzen of tarieven voor je dienstverlening. Natuurlijk kunnen wij je ook helpen met het opzetten van je boekhouding en/of deze boekhouding inclusief belastingen volledig voor je verzorgen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden