Hoe wordt een tijdschrift gemaakt

Inleiding

Iedereen heeft wel eens een tijdschrift in handen gehad, maakt niet uit of het over paarden, mode of auto's gaat. Voor iedereen en voor elke hobby is er wel wat te vinden, maar hoe worden deze gemaakt, en hoe komt er in elke nieuwe uitgave weer wat nieuws te staan? We beginnen bij de redactie en eindigen bij jou op de deurmat.

Het in elkaar zetten van een Tijdschrift

Elk tijdschrift heeft zijn maandelijkse of wekelijkse stappenplan:

 1. Op de redactie

Hier word er gebrainstormd over actueel nieuws, het maandelijkse thema, wie er word geinterviewd, oftewel alles wat je in een tijdschrift zou verwachten. Laten we een Mode Tijdschrift voor jongeren tussen de 12-18 jaar als voorbeeld nemen. De redactie is nu het actuele nieuws aan het besturen, wat is Hot, en wat Not, en Wie is helemaal in en wie helemaal uit? Hier uit word gewerkt naar een interview met een persoon die helemaal Hot is, en de kleding die momenteel in is en in de winkel te koop is. Hier uit worden pagina's geschetst voor hoe het interview er uit komt te zien, en de kleding word in rubrieken gestopt. Er zijn altijd vaste Columns en Reportages op bepaalde gebieden. Deze komen meestal met een eigen idee en hoeft dus niet door de redactie worden uitgedacht. En vooral niet te vergeten, de reclame, en de lezersacties, want zonder reclame en zonder prijzen die te winnen vallen zijn deze tijdschriften veel minder populair dan die andere die dat wel hebben.

 1. Wie doet wat en waar?

Elk tijdschrift heeft ook zijn eigen bemanning (team). Deze mensen allemaal een vaste plek in een van de volgende afdeling:

 • Rapportages
 • Interviews
 • Vaste Rubrieken
 • Marketing
 • Redactionele Functies
 • Foto Rapportages
 • Beeld Research
 • Columns
 1. De Bureau Redactie

Als alle informatie is gevonden en ook duidelijk is wat er wel en niet gebruikt zal worden, word alles door gestuurd / gegeven aan de Bureau Redactie. Deze zorgen er voor wat de cover foto wordt en welke Headlines (de leukste en het meeste actuele nieuws) daar op komen. De eind redactie schrijft wat er is gebeurd de vorige week / maand en schrijft hier over in het kort wat je verder in het blad te lezen zult vinden. De vormgeving geeft vorm aan de pagina's en bepaald dus hoe alles er aan de binnenkant komt uit te zien. Dit noem je het pagina ontwerp. Ze maken ook zo het blad gereed voor de drukkerij. Het blad heeft natuurlijk ook een website, en de mensen die hier aan werken schrijven de prijs vragen en acties die in het blad worden genoemd op de website.

 1. De laatste details

De laatste stappen die gedaan moeten worden zijn de keuze van papier, of er in de bladzijdes nietjes komen, of dat ze aan elkaar moeten worden gelijmd.

En natuurlijk na het drukken van het Tijdschrift worden alle tijdschriften verspreid via de post voor de abonees, en de andere gaan naar de supermarkten, kiosk en speciaal zaken, waar ze worden verkocht aan niet abonnees. Het voordeel van abonnee zijn is dat je aan exclusieve prijsvragen kan mee doen, het blad eerder hebben dan de mensen die hem in de supermarkt kopen, en natuurlijk voordeliger uit bent!