Etherpiraten

Inleiding

De globale lijnen van wat een etherpiraat is is gewoon; je koopt een mengpaneel daar sluit je dan een platen speler, microfoon en een zender op aan. Dan zet je nog een tuner met versterker en een paar luidsprekers op aan, en draaien maar. Maar wat is een zender? Een zender is een apperaat waarmee je met een bepaald vermogen (uitgedrukt in Watt of Kilo Watt) kan inbreken op een bepaalde frequentie (bijv. 96.00 fm). Je zit dan op een frewuentie een draait muziek voor de luisteraars, maar dit is natuurlijk illegaal. Je wordt er daarom ook flink voor gestraft als je gepakt wordt. De boetes beginnen bij zo`n €500,00 en kunnen met een paar keer oplopen tot zo`n €5.000,00 tot €10.000,00.

Etherpiraten

Hoe is het nou eigenlijk ontstaan?

Etherpiraterij is eigenlijk ontstaan omdat wij nederlanders voor muziek betalen die veronica en zulke zenders draaien. Maar ze draaien alleen maar engelse muziek. Daarom zijn de piraten; zenders gaan maken en kopen, om de regering te laten zien wat ze er van dachten.

Wie zitten erachter?

Diegenen die inbreken op de radio zijn gewoon normale mensen die nederlandstalige muziek van vroeger willen horen. de mensen die de piraten op willen pakken zijn de regering. De regering heeft weer een bedrijf voor hun werken dat de at (Agentschap Telecom) heet vroeger heete dat rcd (Radio Controle Dienst).

Etherpiraten van tegenwoordig.

De etherpiraten van tegenwoordig steken er veel meer geld en veel meer energie in de hobby. Vroeger waren die piraten al blij met een studio van 50 tot 100 gulden. Tegenwoordig hebben de piraten studio`s van zo`n €500,00 tot zo`n €20.000,00. De studio`s zijn zo duur, omdat ze er tegenwoordig een luxere mengpaneel hebben met; 2 platenspelers, 2 cd spelers, stereo coder (om op de 2 kanalen te draaien), RDS (om radio tekst weer te geven), dure studio microfoons en ze draaien tegenwoordig met dikker zenders ze beginnen bij een 150 Watt en ze draaien tot wel 20 Kilo Watt. dit was vroeger maar een 5 Watt tot en met 50 watt. Ook draaien de piraten tegenwoordig 1 a 2 keer per jaar een marathon; dit gebeurd vaak in de bouwvak vakantie, en rond de kerst. hier gaan duizenden euro`s in om waardoor je dan echt in team verband moet gaan werken. anders is het niet te doen voor de mensen met een normale beurs.

Huidige zendpiraten

  • Radio 8FM, voortgekomen uit een piratenzender uit 's-Hertogenbosch
  • Radio Decibel, voormalige piratenzender uit Amsterdam
  • Radio Unique, voormalige commercieel opgezette piratenzender uit Amsterdam
  • Radio Klimop, voormalige piratenzender uit Den Haag
  • Radio Keizerstad, voormalige piratenzender uit Nijmegen
  • Radio Mexico FM, voormalige piratenzender uit 's-Hertogenbosch
  • Eemland Radio, voormalige piratenzender uit de omgeving van
  • mersfoortKeistad FM, zeer professionale vrije radio 1985-1989 vanuit

In het nieuws

Strengere aanpak van etherpiraten

Het Agentschap Telecom gaat illegale radiostations harder aanpakken. Vooral in de provincies Overijssel, Drenthe en Friesland groeit het aantal piraten die op FM uitzenden. Die verstoren de uitzendingen van de legale zenders. Ook het luchtverkeer heeft last van de illegale uitzendingen. Daarom gaat het Agentschap Telecom radiopiraten aanpakken. Mensen met een zendmast in de tuin krijgen een waarschuwing die niet te gebruiken voor illegale radio-uitzendingen. Als de eigenaar de zendmast toch gebruikt krijgt hij een boete van 2500 euro. Als piraten in de fout blijven gaan kan de boete oplopen tot ruim 30.000 euro. Inspecteurs van het Agentschap beginnen met controles in Zuidoost-Drenthe en gaan daarna ook naar andere delen van het land.

bron Nos nieuws