Waar wordt goud allemaal voor gebruikt

Waar wordt goud allemaal voor gebruikt

Goud is een glimmend geelkleurig metaal. Omdat het moeilijk te vinden is en heel veel geld waard is noemen we het edelmetaal. Zilver is ook een edelmetaal maar zoals logisch met een andere kleur. Bijna iedereen wil goud hebben omdat het mooi en duur is. Bijna elk metaal heeft een glans die licht weerkaatst en het bijzondere aan goud is dat het zijn glans niet kwijtraakt. Veel munten uit de Romeinse tijd hebben nog steeds die gele glans.


Kwaliteit van goud

De kwaliteit van goud wordt uitgedrukt in karaat. Als je weet hoeveel karaat goud in een sieraad zit weet je ook hoe zuiver het is. Als het goud 24 karaat is, is het zuiver goud. Helemaal zuiver goud wordt nooit bij sieraden gebruikt. Anders zou het veel te snel afslijten, omdat het erg zacht is.

In Nederland kennen wij 5 goudgehalte

  • 24 karaat
  • 22 karaat
  • 20 karaat
  • 18 karaat
  • 14 karaat.

Kenmerken

In Nederland moeten alle gouden sieraden gekenmerkt worden. Op het overzicht kun de kenmerken zien.

24 karaat is zuiver goud zonder toevoeging van een metaal (24/24 goud).

14 karaat goud wil zeggen 14/ 24 deel is goud. En de rest 10/ 24 deel is van een ander metaal. Bijvoorbeeld zilver. Een mengsel van twee verschillende metalen noemen we een legering. Zilver maakt goud minder geel.

Wit goud: door 25% platina toe te voegen aan goud wordt het witgoud. Witgoud is goud dat een beetje zijn gele kleur heeft verloren.

Rood goud: bij het mengen van goud met koper ontstaat er roodgoud.

De bewerking van goud

Goud kun je op verschillende manieren bewerken. Dit gebeurt tegenwoordig door een goudsmid. Ik zal laten zien aan de hand van dit bordje hoe een ring gemaakt en gevormd wordt van goud.

Op dit moment is het meest bekende goud, de gouden Olympische medaille. Deze is golvend om de Canadese landschap na te bootsen.

Handel in goud

Goud wordt gestockeerd in grote financiële centra als Londen, New York, Dubai, Tokyo en Johannesburg. In New York liggen de goudreserves van de Federal Reserve Bank 24 meter onder de grond opgeslagen in hartje Manhattan. De VS bezitten de belangrijkste goudreserves ter wereld: 8.134 ton, gevolgd door Duitsland (3.417 ton) en het Internationaal Monetair fonds (IMF), dat 3.217 ton in voorraad heeft. Het belangrijkste transactiecentrum blijft Londen; daar wordt dagelijks goud verhandeld voor een waarde tussen de 9 en 15 miljard dollar.

Transport van goud

Goud kun je op twee manieren verhandelen. Er bestaat een papieren goudmarkt, waarbij je goud op eenzelfde manier verhandelt als aandelen. Wie echter echt goud bezit, of zich gaat wagen aan de aankoop van goud of de verkoop ervan, wordt vroeg of laat geconfronteerd met het transport ervan. goud wordt getransporteerd in anonieme houten kratten, met op de laadbrief enkel de letters ‘VAL’ als hint voor wat er in zit. Lufthansa, Swiss en British Airways zijn de belangrijkste transporteurs van goud met de route Londen – Zürich – Frankfurt als ‘gouden driehoek’.

Goud om laten smelten

goud laten smelten is eigenlijk scheikundig gezien niet zo moeilijk, al moet je er natuurlijk wel de juiste installatie en de nodige vakkennis voor hebben. Niet iedereen kan of mag het dan ook doen. Werk voor experts dus.



Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden