Hoe word ik creatief Zelf een MindMap maken

Op leerwiki kun je in dit artikel: "Wat is Mindmapping" een algemeen stukje over het Mindmappen vinden.

In dit deel van deze serie over creativiteit gaan we kijken naar een belangrijke tool om de creativiteit en het abstracte denkvermogen te stimuleren: "Associaties". In het vorige deel over creativiteit (hoe word ik creatief) gebruikten wij een voorwerp om zoveel mogelijk verschillende oplossingen te bedenken. Hierbij gebruikte we de eigenschappen van een product om associatief oplossingen te bedenken voor een probleem.

En bij een mindmap dan?

Voor het maken van een Mindmap gebruiken we associaties om juist zoveel mogelijk over een onderwerp zelf te weten te komen. Op het plaatje zie je een mindmap die ik heb gemaakt met de webtool: Mindmeister (www.mindmeister.com). Ik heb het over de gitaar gedaan. Ik heb alle dingen die ik er in het kort over kon bedenken opgeschreven in steekwoorden. Deze steekwoorden zijn met elkaar verbonden en zorgen automatisch voor een overzichtelijke indeling. Je kunt dit natuurlijk voor elk onderwerp doen. Waar ik het zelf veel voor gebruik is voor samenvattingen van boeken of voor het schrijven van brieven of artikelen.

De tools

Je eerste mindmaps kun je het beste met pen en papier maken. Je kunt ook meteen een mindmap programma op een computer gebruiken, maar dan ben je aan het begin meer bezig met het snappen van het programma dan met mindmappen. Wanneer je de mindmap op papier hebt kun je deze altijd nog vertalen naar digitaal.

Hoe ga je te werk;

Stap 1

Zorg voor een blanco A4 vel en een pen.

Stap 2

Draai je A4 een kwartslag zodat de brede kant van het A4 naar je toe wijst. Schrijf je onderwerp in het midden van het vel. Bijvoorbeeld 'gitaar'

Stap 3

Schrijf alles wat je te binnen schiet bij het woord gitaar op en probeer ze ten opzichte van elkaar te rangschikken.

Gitaar > Type > Western

Gitaar > Snaren > Staal

… etc.

Kun je een woord nog niet plaatsen? Schrijf deze op de rand van je papier en probeer deze later ergens tussen te passen.

Stap 4

Nu heb je al een goed overzicht van wat je over het onderwerp weet. Aan de hand van je map kun je bepalen waar je nog meer over zou willen weten en kun je uitbreiden met aanvullende informatie.

Als een woord een relatie heeft met een woord op een andere tak kun je deze aan elkaar koppelen met een pijl. Zie in het plaatje de relatie tussen "stalen snaren" en "western gitaar".

Waarom zou ik een mindmap maken?

  • Het helpt je hoofd en bijzaken te formuleren
  • Het geeft overzicht
  • Het dwingt je om relaties tussen onderwerpen te zien
  • Brengt informatie in beeld over
  • Het is leuk om te doen

Links:

www.mindmeister.com

Veel informatie over mindmappen en een gratis online mindmapping tool.

www.mindjet.com

Mindjet mindmanager is een office-achtig programma voor het maken van mindmaps. Een zeer goed programma met 30 dagen gratis proberen, maar wel érg duur.

www.freemind.sourceforge.net

Een open-source mindmap programma. Heeft veel functies en is erg toegankelijk en natuurlijk niet geheel onbelangrijk, helemaal gratis.

http://www.insilmaril.de/vym/

"View Your Mind (VYM)" is net als Freemind een open-source mindmap programma. Heeft ongeveer dezelfde functionaliteit en hun website is opgebouwd als een mindmap! Leuk om te bekijken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden