Schadefonds Geweldsmisdrijven

Algemeen

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven is opgericht in 1976 als onderdeel van het Ministerie van Justitie en is gevestigd in Rijswijk (Zuid-Holland). Het fonds is in het leven geroepen voor mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsmisdrijf met (ernstig) letsel. Hierbij kunt u denken aan een overval, verkrachting, bedreiging met een wapen, maar ook aan geweld binnenshuis zoals incest en (ernistige) mishandeling.

Het Schadefonds keert eenmalig een bedrag uit dat wordt vastgesteld aan de hand van de lichamelijke en/of geestelijke en/of materiële schade. Hier vallen bijvoorbeeld ook bepaalde medische kosten en verlies van inkomen onder.

Het maximale bedrag dat het Schadefonds uitkeert is 9.100 euro voor immateriële schade (vastgesteld aan de hand van een letsellijst), 22.700 euro voor materiële schade.

De ervaring leert dat...

De ervaring leert dat het Schadefonds zeer zorgvuldig en discreet omgaat met elke zaak die aangemeld wordt. Het contact met de medewerkers verloopt soepel, ze zijn vriendelijk en denken mee met de mensen die de moed hebben gevat om een claim in te dienen.

De claim indienen

Bij het indienen van een claim komt nog best wel wat kijken. Het papierwerk lijkt in de eerste instantie niet te overzien, maar valt uiteindelijk wel mee. Het helpt als u beschikt over papieren van bijvoorbeeld de politie of zelfs een uitspraak van de rechter. Met die informatie kan het Schadefonds namelijk meer dan dat u in de eerste instantie zou verwachten. Vaststaande feiten, bekrachtigd door een uitspraak van een rechter, een aangifte die bijvoorbeeld ook nog eens ondersteund is door bevindingen van een arts, zijn op die manier makkelijker te 'vergoeden'. Dit geldt ook als u alleen maar een melding bij de politie hebt gemaakt met betrekking tot bijvoorbeeld stalking. Elke melding maakt uw claim sterker, omdat het geregistreerd staat.

Buiten alle officiële punten, kunt u zelf ook voor een aantal dingen 'ondersteunend bewijs' verzamelen. Denk hierbij aan bonnetjes voor beschadigde kleding en/of goederen, maar ook kosten voor telefoongesprekken in het kader van het misdrijf, kosten voor een advocaat die uit eigen zak betaald moeten worden. Het is dus erg belangrijk om zorgvuldig uw papierwerk bij te houden en eventueel een logboekje met data en gebeurtenissen (het misdrijf -indien meer dan 1 keer: elke keer apart bijhouden!-, telefoongesprekken, aangiften, artsbezoeken, psychische hulp -slachtofferhulp bijvoorbeeld- etc.).

Tot slot

Het lijkt een hele klus, alles bijhouden, het indienen van de claim, etcetera. Maar... het loont de moeite. Het Schadefonds neemt voldoende de tijd om uw aanvraag te beoordelen, al lijkt deze tijd lang in uw beleving, de zorgvuldigheid waarmee het Schadefonds te werk gaat is die tijd meer dan waard. De respectvolle manier waarmee u benaderd wordt in combinatie met de secure afhandeling van uw claim kunnen de pijn en de schade (vergoeding of niet) op die manier al zodanig verzachten, dat u daar al een soort van voordeel mee doet. Een eventuele vergoeding is daarbij nog eens een mooi begin van een afsluiting van 1 of meerdere vervelende ervaringen!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden