Semiresidentiële jeugdzorg: dagbehandeling

Inleiding

In jeugdzorgvoorzieningen voor dagbehandeling krijgen kinderen en jongeren gedurende een deel van de dag intensieve zorg en behandeling. Als er sprake is van een verstoorde opvoedingsrelatie, wordt het hele gezin bij de behandeling betrokken.

Verschillende vormen

Combineren

De behandeling voor het hele gezin kan bestaan uit individuele of gezinsgesprekken, oefeningen of (video)hometraining. Tijdens de behandelingen worden meerdere vormen van hulpverlening gecombineerd. Je werkt dan dus nauw samen met hulpverleners uit andere disciplines. Er zijn zowel banen met regelmatige werktijden als banen met onregelmatige werktijden, bijvoorbeeld in de avonduren.

Medische kleuterdagverblijven (MKD)

In de medische kleuterdagverblijven krijgen kinderen van 0 tot 7 jaar dagbehandeling. Deze kinderen hebben in aanleg normale verstandelijke vermogens, maar hebben lichamelijke, psychische, emotionele of relationele ontwikkelingsstoornissen. De hulp duurt gemiddeld anderhalf jaar. Er werken onder meer orthopedagogen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en speltherapeuten bij een MKD.

Dagcentra voor schoolgaande jeugd (Boddaertcentra)

Schoolgaande kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar (soms tot 23 jaar) kunnen na schooltijd tot een uur of 19.00 terecht in een van de ruim honderd Boddaertcentra. Naast een warme maaltijd krijgen zij hier dagelijks hulp en behandeling voor psychosociale problemen in hun dagelijks functioneren. Denk aan slechte schoolprestaties of gedragsproblemen in de omgang met ouders en anderen.

Naast gesprekken kan de behandeling onder meer bestaan uit oefeningen en activiteiten voor het vergroten van sociale vaardigheden, het uiten van emoties en het vergroten van gespreksvaardigheden.

Daghulp voor niet-schoolgaande jeugd

Ondanks de leerplichtwet komt het voor dat jongeren onder de 16 jaar voortijdig de school verlaten door psychosociale problemen. Vanaf 12 jaar kunnen deze jongeren terecht bij de daghulp voor niet-schoolgaande jeugd. Soms kunnen ook jongeren tot 23 jaar er gebruik van maken. Het doel van de daghulp is dat de jongeren een eigen toekomstperspectief ontwikkelen.

Overige informatie

Er is een gestructureerd dagprogramma waarbij jongeren gedrag en vaardigheden aanleren die de kans op werk of de terugkeer naar school vergroten. De hulp kan bestaan uit psychosociale hulpverlening en begeleiding aan jongere en gezin, maar ook uit schooltraining of het aanleren van vakinhoudelijke of arbeidsmarktgerichte vaardigheden.

Links

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden