Wat is de grootste haven van Europa

Inleiding

Schepen met goederen van over de hele wereld vind je in de haven. In de haven worden goederen gelost en weer verscheept. Havens zijn erg belangrijk voor de economie. Niet alleen zorgt een haven voor goederenbevoorrading, maar het creërt bijvoorbeeld ook werkgelegenheid. Maar wat zijn nu de belangrijkste en grootste havens van Europa? Dat is te lezen in dit artikel!

De grootste havens van Europa

1. De haven van Rotterdam

De haven van Rotterdam

Rotterdam mag zich nog altijd de grootste haven van Europa noemen. Tot 2004 was de haven van Rotterdam zelfs de grootste van de wereld. Deze positie is nu overgenomen door de haven van Shanghai. Natte bulkgoederen als aardolie vormen samen bijna de helft van het goederenoverslag van de haven. Ook wordt er veel voedsel aan- en doorgevoerd. Rotterdam is de belangrijkste Europese containerhaven. De haven heeft een sterke geografische ligging. Het ligt namelijk direct aan de Noordzee. Bovendien heeft de haven een groot achterland. Zo gaan veel goederen naar het uitgestrekte Duitste Rurhgebied. De haven van Rotterdam is erg belangrijk voor de economie. Het biedt veel directe en indirecte werkgelegenheid. Ook is de haven een echte toeristische trekpleister. Cruises en rondvaarten door de haven van Rotterdam zijn erg populair. Ook trekken de jaarlijkse Wereldhavendagen veel bezoekers.

2. De haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen is de grooste haven van België en de tweede haven van Europa. In 2009 werd ruim 150 miljoen ton aan goederen aangevoerd. De haven is vooral belangrijk voor de overslag van stukgoederen. De goederen worden vooral aangevoerd per container. De ligging van de haven is erg gunstig. Het ligt centraal in Europa. De haven ligt landinwaarts, langs de Schelde kunnen zeecontainers de haven bereiken. De haven beschikt bovendien over een groot achterland. De haven biedt voor veel mensen werkgelegenheid. Ook is een boottocht op de Schelde een mustdo bij een tripje Antwerpen.

3. De haven van Hamburg

De haven van Hamburg

De grootste haven van Duitsland en, op Rotterdam en Antwerpen na, de grootste haven van Europa is Hamburg. Het is bovendien de op twee na grootste containerhaven van Europa. Maar liefst 135 miljoen tonnage was de goederenoverslag in 2009. De ligging van de haven is in het binnenland. Door de Elbe kunnen de containerschepen de haven bereiken. De haven heeft een goede verbinding met het achterland. De goederen worden veelal doorgevoerd naar het Ruhrgebied. Wat deze haven tegelijk een grote concurrent maakt van de Rotterdamse haven. Voor bezoekers zijn er veel uitstapjes te bedenken rondom de haven van Hamburg. Populair is een rondvaart door de haven. Maar ook kan een bezoekje worden gebracht aan een museumschip of de vismarkt.

4. De haven van Marseille

De haven van Marseille

De haven van Marseille is de grootste haven van de Middellandse Zee. Tevens is deze haven een van de grootste van Europa. 100 Miljoen tonnage bedroeg de goederenoverslag in 2009. De geografische ligging van de haven is gunstig. Het ligt aan de Middellandse Zee en beschikt over een groot achterland. De haven is verbonden met het achterland door vele verbindingen. De economie van Marseille is grotendeels afhankelijk van de haven. Er zijn veel bezienswaardigheden rondom de haven. Toeristen komen er ook graag om wat te drinken in een van de vele barretjes bij de haven.

5. De haven van Amsterdam

De haven van Amsterdam

Amsterdam is lange tijd de belangrijkste haven van Nederland geweest, totdat Rotterdam deze positie overnam. Amsterdam is nu de tweede haven van Nederland, maar doet het op de Europese ranglijst ook goed. De goederen die hier worden aangevoerd zijn vooral bulkgoederen als kolen en olie. Veel van de aangevoerde goederen worden bij de haven zelf bewerkt. De ligging van de Amsterdamse haven is, net als de haven van Rotterdam, erg gunstig. Het ligt centraal in Europa en heeft een groot achterland. Ook ligt het dicht bij een andere mainport, namelijk Schiphol. De haven van Amsterdam is een van de grootste werkgevers uit de regio.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden