ECT, onmisbaar in onze samenleving!

Wat is het?

ECT is de afkorting van Europe Container Terminals. Dit bedrijf heeft een terminal op de maasvlakte (ECT Delta Terminal) en in de Eemhaven (ECT Home Terminal BV). Een terminal is een opslagpunt voor in dit geval containers. Het bedrijf slaat dus containers op die door bijvoorbeeld schepen worden aangeleverd. Daar is ECT vooral mee bezig: met het laden en lossen van schepen, vrachtauto’s en treinen en het beheren van containers tijdens hun ‘verblijf’ bij de terminal. Dit hele proces van overplaatsen gaat bijna automatisch, er werken maar 2400 mensen bij ECT. En het bedrijf verwerkt niet alleen een enorme goederenstroom, maar ook een enorme informatiestroom. ECT is ontstaan doordat 2 bedrijven toekomst zagen in een haven die snel ex- en import kon regelen. ECT werd gebouwd en het was een groot succes: in 1970 behandelde het bedrijf al 160.000 containers en in 1983 waren dit er zelfs al meer dan 1.000.000! Het bedrijf is dan ook altijd open, de werkgevers hebben maar 2 dagen (met kerst) vrij, omdat het enorm duur is om het proces stil te leggen.

Waarin worden de goederen vervoert?

De containers die ECT verwerkt komen uit allerlei verschillende soorten landen en zijn gevuld met allerlei soorten goederen, van knuffels tot fietslampen. De containers zijn aangepast aan de verschillende goederen, want sommige goederen mogen bijvoorbeeld niet verwarmd worden. Vaak staat de naam van het bedrijf dat de goederen produceert op de container, en de kleur geeft aan hoe de container behandeld moet worden. (Bijvoorbeeld grijs = licht koelen.) De containermaten zijn meestal wel hetzelfde: de 20’ en 40’ worden het meest gebruikt.

Hoe verloopt het verwerkingsproces van de containers?

Als de containers van het schip af gehaald zijn worden deze eerst grondig gecontroleerd. De containers worden gecontroleerd op inhoud en op nummer. Elke container heeft een eigen nummer, wat aangeeft wat voor soort goederen er in de container zit, waar ze vandaan komen etc. Dit wordt allemaal gecontroleerd en als er iets niet klopt, wordt de container teruggestuurd of wordt er contact opgenomen met de leveraar. De containers worden meestal meteen nadat ze gecontroleerd zijn doorgestuurd naar de bedrijven voor wie ze bestemd zijn. Dit gaat bijvoorbeeld per trein, schip of met vrachtwagens. Het kan ook zo zijn dat het schip waarop de containers moeten worden overgeplaatst er nog niet is. Dan worden de containers tijdelijk opgeslagen op de terminal, omdat het heel duur is om een schip voor niks in de haven te laten liggen. Als containers met 4 of meer opgestapeld zijn, dan zijn ze meestal leeg.

Verder heb je binnen ECT verschillende afdelingen. De afdeling logistiek bijvoorbeeld, moet ervoor zorgen dat de juiste containers op de juiste vrachtwagens, treinen of schepen worden gezet, dus dat alles goed verloopt. Dit gaat helemaal automatisch. Op het terrein rijden bijvoorbeeld onbestuurde karretjes rond, die containers verplaatsen.

Wat betekend ECT tegenwoordig voor ons?

ECT is één van de belangrijkste bedrijven binnen de export en import van Nederland. Daarom is het hele terrein hiervan ook zo streng beveiligd: als er iets mis zou gaan binnen ECT zou heel Nederland plat liggen. Want bijna alle producten die je dagelijks gebruikt, worden verwerkt via dat bedrijf. Daarom is het belangrijk dat ECT op gang blijft en tot nu toe gaat dat nog goed: het bedrijf breidt zich zelfs steeds uit. Kortom: we kunnen Europe Container Terminals niet meer uit ons leven wegdenken en we mogen best trots zijn dat ons kikkerlandje zo’n welvarend bedrijf als ECT bezit!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden