Microfinanciering en meting

Meten van Social Performance in Microfinance

In de afgelopen 10 jaar zijn er diverse methodes ontwikkelt om een betere meting te doen van de social performance van een microfinancieringsinstelling (MFI).

Meting

Deze meting kan plaatsvinden door een extern bureau (een zogenaamde social rater) of door een sociale audit (intern). Bij externe ratings vraagt en betaalt de MFI een extern bureau (Microfinanza, Planetrating, Microrate of M-Cril bijvoorbeeld) om bij hen een externe assesment te doen. Hieraan zijn dus kosten verbonden. Anderzijds heeft een relatief hoge legitimiteit aangezien het door een externe partij uitgevoerd wordt op basis van vooraf, een algemeen bekende, indicators. Het nadeel van deze ratings is dat het vaak de MFI zelf of een geïnteresseerde partij is die deze rating betaalt waardoor zij kan menen invloed te moeten uitoefenen op haar resultaten. Bij een sociale audit, de meest bekende is de SPI tool van CERISE, zijn de kosten lager aangezien er in principe geen externe consultant moet worden ingehuurd (kan overigens wel, als MFI, de tool als te gecompliceerd ziet). De legitimiteit is dan ook lager, aangezien er geen derde partij noodzakelijk bij betrokken is. Het is met name bedoeld om intern te proberen om verbeteringen aan te brengen in het social performance management van de MFI. In de Cerise tool worden er diverse dimensies bekeken als:

  • Outreach and targetting
  • Aanpassing van producten en diensten
  • Baten voor gemeenschap en milieu
  • Social Responsability

Het gaat te ver om in dit artikel dieper in te gaan op iedere specifieke dimensie (dit volgt later in aparte artikelen), maar in het algemeen kan gesteld worden dat er een analyse gemaakt wordt van de MFI door de MFI om een beter sociaal resultaat te kunnen boeken (bijvoorbeeld het bereiken van meer armen). Om een beter sociaal resultaat te kunnen bereiken, is het dus noodzakelijk om op iedere dimensie inspanning te plegen en je ‘performance’ te verbeteren.

Conclusie

Het interessante van de tool is dat het ook een analyse kan geven van de relatie tussen financial performance en social performance. In het verleden werd er vaak gedacht dat deze twee tegenstrijdig waren. Nu blijkt ook de analyse dat het hebben van een goed beleid op het gebied van social performance, niet alleen een extra kost is (wat effectief zo is, bijvoorbeeld een goed salarisbeleid met bonussen voor het personeel vereist het maken van meer kosten), maar ook bijdraagt tot een betere financiële duurzaamheid van de microfinancieringsinstelling. Voorbeelden van beleidsthema’s die leiden tot een betere financiële performantie zijn: geografische targetting, social responsability ten opzichte van personeel, aanpassen van producten en participatie van de doelgroep. Over de diverse dimensies zal ik een volgend artikel schrijven.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden