De kilometerheffing wordt terecht ingevoerd

Inleiding

Nederland is een klein land met veel auto’s. Bijna elk huishouden beschikt over een auto en tegenwoordig hebben veel gezinnen zelfs wel meer dan 1 auto. Nu jongeren al op hun 16e levensjaar het rijbewijs kunnen halen zal het dus nog drukker worden op de weg. Er komt dus meer en meer verkeer in Nederland, wat veel problemen met zich meebrengt.

Er is dan ook al jarenlang een discussie gevoerd om een kilometerheffing in te voeren. Voor voertuigen is onlangs besloten om deze in 2012 in te gaan voeren. In het begin zal het tarief gemiddeld 3 eurocent per kilometer zijn, maar in 2018 zal dicht tarief zijn opgelopen tot gemiddeld 6,7 eurocent. Ik ben het hier volkomen mee eens en vind dat er een kilometerheffing moet komen voor personenauto’s en vrachtauto’s waarvan de hoogte afhankelijk wordt gemaakt van de mate van brandstofverbruik. Deze financiële heffing brengt veel voordelen met zich mee. Er zijn in de huidige situatie namelijk veel problemen die bij de invoering van deze regeling zeker worden opgelost.

Filevermindering

Zoals net al gezegd is, is Nederland een klein land met veel verkeer. Er zijn naar verhouding te weinig wegen waardoor er veel files ontstaan. Elke dag staan er helaas duizenden mensen in de file. Mensen komen te laat en het is funest voor het milieu. De kilometerheffing zal mensen aan het denken zetten en het zal er voor zorgen dat mensen toch sneller met het openbaar vervoer gaan reizen. Dit zal in vergelijking met de auto stukken goedkoper zijn. Filevermindering zal het gevolg zijn.

Het milieu

Het grootste probleem is natuurlijk het milieu. Al deze voertuigen zijn ontzettend schadelijk voor het milieu. Er komt veel CO2 vrij. Uitstoot van koolstofdioxide heeft een schadelijk effect op het klimaat. De kilometerheffing zal dit besef dan ook overbrengen aan de bestuurders. Zij zullen ook op deze manier sneller met het openbaar vervoer gaan waardoor het gebruik van auto’s wordt teruggedrongen.

Tolwegen

In plaats van de kilometerheffing zou men in Nederland ook tolwegen kunnen invoeren. Tolwegen zijn wegen waar gebruikers moeten betalen om eroverheen te rijden. Op een tolweg betaal je meestal bij een soort van loket midden op de weg. Je betaald dan voor de afstand die je op de weg hebt afgelegd. Tolwegen zijn in een aantal landen al ingevoerd, waaronder Spanje, Frankrijk en Turkije. In principe zijn tolwegen ook rechtvaardig omdat je betaald voor hoeveel je rijdt. Echter lost het het probleem met de files waarschijnlijk niet op, omdat je bij een loket moet betalen. Vaak zie je dat het erg druk wordt op bepaalde momenten bij de loketten waardoor er weer grote wacht rijen ofwel files ontstaan. Dat probleem zou je bij kilometerheffing niet hebben.

Conclusie

Het nadeel is natuurlijk dat mensen veel moeten betalen met een kilometerheffing. Dit is kan erg vervelend zijn maar tegen de voordelen kan het zeker niet op. Je krijgt er immers een hoop voor terug. Files zullen verminderen, het milieu wordt minder aangetast, het is veiliger en ook rechtvaardiger. Kortom: De kilometerheffing wordt terecht ingevoerd voor personenauto’s en vrachtauto’s, waarvan de hoogte afhankelijk wordt gemaakt van de mate van brandstofverbruik.

Wil je ook artikelen schrijven op leerwiki.nl? Je kan er een leuk zakcentje mee verdienen. Klik hier om je aan te melden en dus gelijk te beginnen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden