Hoe teken ik beroep in cassatie aan

Inleiding

Wanneer er een uitspraak in hoger beroep is gedaan door een gerechtshof in een strafzaak tegen u dan kunt daar beroep in cassatie tegen instellen. Uw zaak zal dan door de Hoge raad beoordeeld worden op procedurele fouten.

De zaak wordt dus niet inhoudelijk bekeken, maar uitsluitend op onrechtmatigheid bekeken. Hieronder de stappen die u moet zetten om in cassatie te gaan.

Stappen

Na de uitspraak in hoger beroep door het gerechtshof heeft u een termijn van 14 dagen om beroep in cassatie in te dienen. Dit doet u bij de griffie van de het gerechtshof dat de uitspraak heeft gedaan. U kunt dit zelf doen of door een advocaat laten doen.

Het gerechtshof waar u het cassatieberoep in heeft gediend moet vervolgens de stukken van uw zaak naar de Hoge raad in Den-Haag sturen. Dit moet officieel binnen een termijn van 4 maanden. Vaak wordt deze termijn echter niet gehaald en duurt het langer.

Nadat de Hoge Raad uw dossier heeft ontvangen krijgt u daar een betekende mededeling over thuis. Vanaf dat moment heeft u nog 60 dagen om door een advocaat uw cassatieschriftuur te laten indienen. In het cassatieschriftuur verwoord u waarom uw zaak procedureel/rechtmatig niet correct is verlopen. Elke in Nederland be√ędigde advocaat mag uw cassatieschriftuur indienen.

Vervolgens beoordeeld de Hoge Raad of uw cassatieverzoek gegrond is. Wanneer de zaak gegrond is zal er een zittingsdatum gepland worden en kan uw advocaat uw zaak gaan behartigen. U mag uzelf dus niet verdedigen.

Tips

  • Reageer op tijd.
  • Uw kunt ook een advocaat op toevoeging krijgen wanneer u kunt aantonen niet in staat te zijn te betalen vor de advocaat. Dit dient u zelf met uw advocaat te overleggen.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden