Hoeveel moorden worden er per jaar gepleegd in Nederland

Inleiding

Het is een luguber onderwerp, waar helaas het nieuws iedere dag nog vol mee staat: moorden. Het is zo’n beetje het meest ernstige misdrijf dat door een mens gepleegd kan worden. Ondanks dat moord geen plezierig onderwerp is om mee bezig te zijn en over te lezen, bestaat er wel de nodige interesse voor. Eén van de belangrijkste vragen die heerst onder de mensen in ons land is dan ook: hoeveel moorden worden er nou eigenlijk per jaar gepleegd in Nederland?

Definitie van ‘moord’

Om een goed begrip te kunnen krijgen van de cijfers, is het eerst nodig om te weten wat een moord nou precies is. Vaak wordt dit namelijk verward met begrippen als ‘doodslag’ en ‘dood door schuld/nalatigheid’. Een moord is een situatie waarbij een persoon een ander met opzet doodt. Belangrijk is dat een moord van tevoren gepland moet zijn. Of met andere woorden: dat een persoon dus nog de tijd had om te besluiten een persoon niet te doden. Hier ligt het verschil met doodslag. Dit is een situatie waarbij iemand met opzet doodt, maar wanneer dit niet van tevoren bedacht is. Hier kan dus meer sprake zijn van een opwelling. Bij dood door schuld/nalatigheid is er iemand overleden doordat een ander verkeerd, risicovol of helemaal niet gehandeld heeft. Denk bijvoorbeeld aan een arts die een te risicovolle operatie bij een patiënt uitvoert, die daardoor dan overlijdt.

De moordcijfers in Nederland

Het aantal moorden dat per jaar in Nederland gepleegd wordt, is al een aantal jaren aan het dalen. Dit klinkt misschien vreemd, aangezien er veel in het nieuws komt over de liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. Door al dit nieuws heb je wellicht een vertekend beeld van het aantal moorden dat er gepleegd wordt.

In 2016 daalde het moordcijfer tot een nieuw laagterecord. In het jaar werden 'slechts' 109 moorden/doodslagen gepleegd. 22 daarvan vonden plaats in Amsterdam, meer dan in 2015 dus. In de andere grote stand van het land, Rotterdam, daalde het moordcijfer echter van 12 naar 8. 

In het jaar 2015 is het moordcijfer nog verder gedaald naar 'slechts' 115 moorden. 15 daarvan werder er gepleegd in Amsterdam, onder andere door een liquidatiegolf aan het begin van het jaar. Wat verder opviel is dat er in West-Brabant 17 moorden gepleegd werden.

In 2014 werden er in Nederland 137 moorden gepleegd. Dat betekent dat er eens in de 2-3 dagen een persoon vermoord wordt in Nederland. De meeste moorden werden gepleegd in Amsterdam. Ook de andere grote steden staan hoog wat betreft aantal moorden. Als je kijkt naar de 10 grootste steden van het land, zijn er alleen in Tilburg en Nijmegen geen moorden gepleegd in 2014.

In 2013 werden zo’n 150 moorden gepleegd in Nederland. Dat is hoger dan in 2014 én in 2012. Ook dit jaar waren er veel drugs-gerelateerde liquidaties bij.

Als we verder terugkijken, wordt het extra goed duidelijk dat de moordcijfers in Nederland steeds verder dalen. In de jaren ’90 werden er namelijk per jaar steevast rond de 250 mensen vermoord. Dat aantal is nu dus met zo’n 100 per jaar gedaald. Ook in vergelijking met België gaat het in Nederland ‘’beter’’. In 2012 werden daar relatief gezien bijna dubbel zoveel moorden gepleegd.

Meer over moord

Conclusie

In Nederland is er de afgelopen jaren sprake van een daling in het totaal aantal moorden. Hoewel door de vele liquidaties er nog vaak moorden in het nieuws komen, ligt het aantal moorden dat per jaar gepleegd wordt rond de 150. In de jaren ’90 lag dit aantal nog rond de 250. 

Bronnen: Wikimedia Commons, Elsevier

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden