Graffitti kunst of vandalisme

Graffitti, kunst of vandalisme

Graffiti is een woord die wordt gebruik voor opschriften en tekeningen op wnaden en muren van gebouwen en vervoersmiddelen. In New York is het in de jaren zeventig en van daaruit ook internationaal, he verschijnsel het met spuitbus of stiften aanbrengen op muren door zo genoemde ‘’tags’’(dit is vergelijkbaar met een handtekening, het is kort en maar van één groep of persoon) werd steeds vaker gedaan. Voornamelijk door een grote groep kans arme jongeren. Hele mooie tekeningen werden er gemaakt op de muren ook sjablonen werden er veel getekend. Stripfiguren waren ook erg in trek. De regel gold: hoe groter de beschildering hoe groter de prestige. Door de interesse die de kunstwereld voor de graffiti begon te tonen en mede onder druk van boetes, arrestaties en antigraffiticampagnes, ging een aantal graffitivervaardigers over op doek, metaal of polyester. Graffitikunstenaars van het eerste uur zijn Futura 2000, Dondi, Ramellzee, Samo (pseudoniem van Basquiat) en Keith Haring.

Tags wat is dit nu eigenlijk

Graffiti bestond vroeger vooral uit het schrijven van een tag. Een tag is eigenlijk niets anders dan je naam in graffiti styl. Artiesten schrijven nooit hun eigen naam, maar hebben altijd een nickname. Bij het schrijven tags werden ook nieuwe lettertypen gebruikt en verzonnen. Tegenwoordig is graffiti vaak meer dan alleen maar schrijven, maar voornamelijk ook tekenen. Tags worden van krabbels uitgewerkt tot grote, kleurige muurschilderingen, een master piece.

Wie was Keith Haring

Keith haring was een van de grondleggers van het ‘’kunstwerken maken op openbare plekken’’

Keith Haring was een Amerikaanse schilder, beeldhouwer en graffitikunstenaar. Keith Haring is in 1958 geboren in de staat Pennsylvania. In 1990 overlijdt hij op eenendertig jarige leeftijd aan de ziekte AIDS.

Keith Haring begon al jong met tekenen. Zijn vader, die stripverhalen tekende, was zijn grote voorbeeld. In 1979 maakte Keith Haring zijn eerste tekeningen met stift en kwast op de muren van de metro in New York. “Art On Wheels” noemde Keith zijn kunst. Meerdere keren werd hij opgepakt door de politie. In tegenstelling tot de meeste graffitikunstenaars volgde Keith Haring wel de kunstacademie. Hij overleed aan AIDS toen hij nog maar eenendertig jaar was.

Het werk van Keith Haring

Keith Haring ontwikkelde een eigen herkenbare symbolentaal. Keith tekende mensen als figuren met een romp en hoofd, armen en benen. Zijn werk bestaat uit strakke lijnen en felle kleuren. Keith deelde de mening van kunstenaar Christo dat kunst voor iedereen moest zijn. Dit bereikte hij door in 1986 de Pop Shop te openen. Een winkel waar je kleding, posters en buttons kan kopen met afbeeldingen van zijn kunst. De posters van Keith Haring zijn populair en zal je vast wel eens ergens hebben gezien.

Conclusie

Voor sommige mensen is graffiti een echte kunst! Zij kijken er naar met een ander beeld dan sommige andere personen. Zij vinden het een uniek stuk dat je maar 1 keer in je leven kan maken. Voor sommige andere mensen is graffiti dan weer vandalisme! Zij vinden het soms niet mooi en kiezen dan liever voor een schilderij.Reacties (1)

Reageer
The Angel of Art reageerde 10 jaar geleden
22 Apr 11:01
Sinds mijn ex vriendje ooit is opgepakt voor graffiti, heb ik veel belangstelling gekregen voor graffiti. Hij maakte namelijk een prachtige tekening (een verbaasd poppetje liggend onder een zebrapad) op een lelijke grijze muur en belandde diezelfde avond nog in een cel. Hij is de meest sympathieke jongen die je je voor kunt stellen, daarom voelde het best bitter dat hij werd opgepakt voor zoiets. Anyway, ik vind graffiti kunst als er energie in is gestoken om er iets moois van te maken zoals op de Berlijnse muur of zoals in Engeland (Banksy).

Indien het een groffe, betekenisloze tag is, dan vind ik het jammer dat de graffitiartiest zo lui is geweest om er niet wat meer energie en moeite in te steken. Mijn eis is trouwens ook niet dat het prachtig moet zijn. Zolang er maar meer energie in is gestoken dan een paar simpele vegen.

Dadaisme heb ik ook altijd een schande gevonden!