Hoe herstel je een RAID 0 harde schijf configuratie

.//. Je hebt een RAID 0 configuratie, ook wel striping genoemd! De voordelen die je hiermee wilt bereiken zijn:

 • hogere snelheid
 • behoud van capaciteit

Je kiest voor een risico. Als 1 harde schijf onbruikbaar wordt, is alle informatie verdwenen, zelfs als de andere harde schijf nog werkt. Gelukkig zijn er software programma's waarmee de harde schijf combinatie gered kan worden. Daarbij geldt uiteraard dat geen fysieke schade is geleden. .//. Hoe herstel je nu zo'n RAID 0 configuratie?

De stappen die je moet ondernemen zijn:

 1. Bepaal de volgorde van de harde schijven in de Array
 2. Bepaal de grootte van de Stripe ('stripe size')
 3. Backup relevante data in track 0 van alle schrijven als MBR en partitie info.
 4. Maak opnieuw de RAID 0 array met de correcte instellingen
 5. Herstel de MBR (master boot record) en partitie informatie

Met het doorlopen van deze volgorde kan het bestandssysteem hersteld worden en zij de bestanden weer bruikbaar. Hoe gaan de stappen in detail in zijn werk?

Hoe bepaal je de volgorde van harde schijven in de array

De eerste schijf kan geidentificeerd worden door de MBR, dat de originele deel van de logische RAID disk weerspiegeld. De laatste sector van de MBR entry is het dubbele aantal sectoren van een enkele disk. De andere disks hebben rare entries en kunnen genegeerd worden.

Hoe bepaal je de grootte van de stripe

De standaard grootte van een RAID kan achterhaald worden door de RAID controller op te zoeken op internet (bijv. 16 KB). Dit betreft een aanname! Als de stripe size verkeerd wordt geschat en de array is opnieuw gemaakt, kan het zijn dat de data niet continu is, daardoor corrupt en niet toegankelijk. In het ergste geval zal het schrijven naar de harde schijf corruptie van data opleveren.

Een andere manier om de stripe size te bepalen, is het vergelijken van bijvoorbeeld de eerste 100 sectoren. Dit is een zeer ingewikkeld proces dat staat beschreven op http://spench.net/drupal/node/80

Hoe backup je de MBR en partitie informatie

Als je een goede data recovery software hebt, is deze stap niet nodig. De MBR kan hersteld worden door software zelf als de NTFS partitie informatie is hersteld. Anders zijn er specifieke tools op internet te verkrijgen waarmee je dit kan doen.

De RAID 0 array herstellen

Het herstellen van de RAID 0 array kan gedaan worden in het specifieke RAID 0 configuratie scherm. Bij het opstarten van de PC kan deze geopend worden. Hier zal bij een gebroken RAID 0 configuratie, de losse harde schijven apart worden weergegeven. Hier moet je de configuratie herstellen met de instellingen die zijn gevonden over de volgorde en grootte van de schijven.

De MBR en partitie herstellen

De MBR kan zoals gezegd automatisch hersteld worden uit de partitieinformatie. Hierbij kan de partitie informatie gekopieerd worden naar sector 63. Dit proces staat ook beschreven en wel op http://spench.net/drupal/node/83 .//. De software die gebruikt kan worden voor de handelingen zijn

 • Acronis Disk Director 9
 • Paragorn Partition Manager Server Edition 7
 • MBR Tool 2.2
 • PTDD Partition Table Doctor
 • Ranish Partition Manager 2.44

.//. Raid 0 herstel