Hoe laat je bad sectors op een harde schijf verdwijnen

Bad sectors van uw harde schijf gooien

De harde schijf van elke computer heeft een vervaldatum. Die is weliswaar onbekend maar met dit programma toch min of meer voorspelbaar. Dat is maar goed ook want dataverlies is geen pretje. Hoe dichter de sterfdatum nadert, hoe vaker je best een back up maakt. En nog een tip: begin alvast te sparen voor een nieuwe harde schijf.

Hoe bad is ‘bad’

Elke harde schijf heeft een logboek dat SMART heet. Net als bankafschriften vertelt het alles wat je met je computer hebt uitgespookt: hoe dikwijls je reeds hebt opgestart, het aantal rondjes van de schijf en of je mogelijk defecte, zogenaamde ‘bad sectors’ hebt.

Hoe vind je dat logboek?

Probeer eens het programma HDD Health. Dit programma vertelt je in één oogopslag de status van je harddisk door middel van een eenvoudig percentage. Meer nog: het waarschuwt ook nog eens als je in een gevaarlijke, ongezonde zone komt!

Uitgebreide informatie over je harde schijf vind je onder het kopje ‘extra info’. HDD Health wordt aanzien als betrouwbaarder dan de informatie die de fabrikanten zelf geven omdat het (bijna) geen systeembronnen gebruikt!

Er is nietdirect aanleiding voor paniek: je harddisk speelt ook meteen voor verpleegster: de ongezonde sectoren worden niet alleen ontdekt, ze worden ook meteen in quarantaine geplaatst (oftewel buiten gebruik) en de gegevens worden verhuisd naar een gezonde plek.

Maar… net zoals je lichaam onderhevig is aan slijtage, is je harde schijf dat ook. Teveel ongezonde sectoren betekenen op korte of middellange termijn toch wel een waarschuwingssignaal voor de gezondheidstoestand van je harde schijf en dus ook voor je dierbare computer!

Een totale crash voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Is een defecte sector te herstellen?

Nee: de informatie wordt alleen maar ‘verhuisd’ naar een gezonde sector. Dit reparatiewerk kan uiteraard niet eeuwig en ongestraft blijven doorgaan.

Ja: er is een ‘HDD Regenerator’ voorzien. Die zou bad sectors gedeeltelijk repareren, doch de meningen over dit item zijn verdeeld! De een is fan, de ander niet.

Misverstand: dan gebruik je toch Scandisk? Bij Windows kun je inderdaad aanvinken om beschadigde sectoren te herstellen? Dit klopt in die zin niet dat fouten wel automatisch worden hersteld maar niet de beschadigde sectoren!

Tip: zijn zogenaamde ‘bad block’ de oorzaak bezoek dan de website van de fabrikant eens. Daar staan meestal ook tools om ongezonde sectoren buiten werking te stellen.

Weetjes

  1. Nou ja… De gratis versie herstelt ‘maar’ 5 ongezonde sectoren! De gekochte versie natuurlijk alles! Het programma controleert ook de temperatuur van de harde schijf! En als de koortsthermometer boven de 45° komt, krijg je een waarschuwingssignaal: de kritieke crashtemperatuur van een harde schijf waarbij deze crasht of permanente schade oploopt, ligt bij de meeste modellen rond 55 graden.
  2. HDD Health: voor computers met Windows 95, 98, NT, Me, 2000 and XP.

Fimpje: Test harde schijven

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden