Waar moet je op letten bij het kopen van een externe harde schijf

Inleiding

Externe harde schijven zijn ideaal voor het uitbreiden van je harde schijf ruimte op een gemakkelijke manier. Er is echter een groot aantal verschillende externe harde schijven van allerlei fabrikanten. In dit artikel geef ik een aantal aandachtspunten voor het kopen van een externe harde schijf.

Stappen

Verschillende verbindingen

Een externe harde schijf kan op verschillende manieren aan je computer worden verbonden:

  • USB poort
USB is op de markt gebracht om (veel) verschillende apparatuur op een zelfde manier te verbinden met de computer. USB kabels kunnen maximaal een lengte hebben van 5 meter. Om een langere afstand te overbruggen kunnen USB kabels via een hub aan elkaar gekoppeld worden. Op dit moment zijn er drie varianten van USB; 1.0 (1.5 Mbit/s), 1.1 (12 Mbit/s) en 2.0 (480 Mbit/s). De verwachting is dat in 2009 USB 3.0 (4800 Mbit/s) op de markt komt.
  • FireWire poort
FireWire is een iets snellere verbinding dan USB en heeft als voordeel dat kabels gemakkelijk 5 meter lang kunnen zijn. Echter, zijn niet alle computers voorzien van een FireWire aansluiting. Check dit dus eerst voordat je een externe harde schijf koopt die alleen een FireWire aansluiting heeft.
  • Netwerkkabel
Wanneer je de externe harde schijf wilt gebruiken voor meerdere computers en geen zin hebt om telkens de kabels opnieuw aan te sluiten, is een netwerk aansluiting zeer handig. Sluit je externe harde schijf aan op je router en elke computer in je netwerk kan er gebruik van maken.
  • Draadloze netwerk aansluiting
Je kunt ook voor een draadloze netwerk aansluiting kiezen. Je kunt de externe harde schijf dan onderdeel maken van je netwerk zonder gedoe met kabels. Wanneer je echter al beschikt over een draadloze router, heeft een draadloze netwerk aansluiting geen meerwaarde; wanneer je de externe harde schijf op de draadloze router aansluit, is je externe harde schijf immers ook draadloos toegankelijk.

Behuizing

Ook met je rekening houden met de behuizing van de externe harde schijf. Wanneer je de externe harde schijf alleen maar thuis wilt gebruiken en hem dus weinig verplaatst, is sterkte van de behuizing niet echt van belang. Wil je de externe harde schijf echter overal mee naar toe nemen dan is het belangrijk om een sterkere behuizing te nemen. Soms heeft de behuizing pootjes en/of de mogelijkheid om de externe harde schijf ergens op te hangen/schroeven.

Tips

  • Tip1
  • Tip2

Links

  • Link1
  • Link2