Tips voor het kopen van een USB stick

Inleiding

Op een USB-stick kan je heel gemakkelijk gegevens van je computer opslaan. Zo kan je deze gegevens makkelijk openen op een andere computer, maar je kan een USB-stick ook gebruiken om gegevens te bewaren voor het geval dat er wat met de computer gebeurt. Kortom, een USB-stick is reuze handig. Wanneer je een USB-stick wilt aanschaffen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Denk hierbij aan het geheugen van de USB-stick en de beveiliging. Ook de prijs van een USB-stick kan een rol spelen, je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Waar moet je allemaal op letten als je een USB-stick wilt kopen. Lees hieronder de tips voor het kopen van een USB-stick.

Wat is een USB-stick precies?

Een USB-stick is een stick waar je gemakkelijk gegevens van de computer mee kan opslaan. Je sluit de USB-stick aan op de computer door middel van een USB-aansluiting. In principe heeft iedere computer een USB-aansluiting, of de computer moet heel erg verouderd zijn. Wanneer de USB-stick is aangesloten op de computer dan kan je de software installeren om de stick te gebruiken. Bij Windows XP en Vista is dit niet nodig omdat deze een USB-stick automatisch herkennen. Hierna is de USB-stick klaar voor gebruik. Je kan heel gemakkelijk gegevens van je computer naar de USB-stick kopiëren, denk bijvoorbeeld aan foto's, muziek of programma's. Wanneer de gegevens op de USB-stick staan, dan moet je stick volgens de aanwijzingen ontkoppelen. Hierna kan je de USB-stick bijvoorbeeld op een andere computer aansluiten om de gegevens uit te wisselen of je bewaart hem als kopie van belangrijke gegevens.

Tips voor het kopen van een USB-stick

Beschikbaar geheugen

Het grootste verschil tussen de verschillende USB-sticks zit hem in het geheugen. Je hebt USB-sticks met een opslagcapaciteit van 32 megabyte tot een geheugen van 512 gigabyte. 32 MB is natuurlijk niet veel, de meest verkochte USB-sticks hebben een geheugen van vier, acht of zestien GB. De meeste mensen gebruiken een USB-stick vooral om gegevens uit te wisselen. Een USB-stick met veel geheugen is daarbij vaak niet nodig. Dit kan wel het geval zijn als je je USB-stick gebruikt om een back-up te maken van je computer. De prijzen zijn altijd oplopend. Voor een USB-stick van vier GB betaal je minder dan voor een USB-stick van 32 GB. Wanneer je een USB-stick wilt kopen bedenk dan van tevoren waarvoor je deze wilt gebruiken en welke opslagcapaciteit je ongeveer nodig denkt te hebben.

Beveiliging

Een beveiliging op je USB-stick kan altijd handig zijn. Dit is zeker het geval wanneer je belangrijke en persoonlijke gegevens op je USB-stick bewaart. Je wilt tenslotte niet dat deze informatie in verkeerde handen komt. Niet alle USB-sticks hebben een beveiliging. Wanneer je dit wel wilt, dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een USB-stick met een wachtwoord. Nog veiliger is een USB-stick die werkt door middel van je vingerafdruk. Je weet dan zeker dat niemand anders de USB-stick kan gebruiken. Op andere USB-sticks staat speciale software waarmee je je gegevens kan beveiligen.

Design

Je hebt USB-sticks in allerlei soorten en maten. De meeste mensen kiezen voor een gangbare USB-stick, maar je hebt veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kleuren of verschillend materiaal. Ook een USB-stick in sleutelhangermodel is populair. Het is maar net hoeveel waarde je hecht aan het design van je USB-stick.

Prijzen

De prijzen van de verschillende USB-sticks zijn vooral afhankelijk van de opslagcapaciteit en de manier van beveiligen. Een USB-stick met beveiliging is duurder dan een gewone USB-stick, zeker wanneer het gaat om een vingerafdruk beveiliging. Bij de gemiddelde prijs van een USB-stick met een bepaalde grootte geheugen kan gedacht worden aan:

Opslagcapaciteit Gemiddelde prijs
2 GB Tussen de 5 en 20 euro
4 GB Tussen de 10 en 25 euro
8 GB Tussen de 15 en 30 euro
16 GB Tussen de 20 en 40 euro
32 GB Tussen de 50 en 70 euro
64 GB Tussen de 100 en 150 euro

Conclusie

Een USB-stick is reuze handig. Je kan heel gemakkelijk gegevens van je computer op een USB-stick opslaan. Je kan deze gegevens dan op een andere computer zetten, maar je kan de USB-stick ook gebruiken als back-up. Zo weet je zeker dat je altijd je gegevens bij de hand hebt. De belangrijkste punten waar je op moet letten als je een USB-stick wilt aanschaffen is het geheugen en de beveiliging. Wanneer je de prijzen gaat vergelijken zal je zien dat tot een geheugen van 16 GB de prijzen wel aardig bij elkaar in de buurt liggen. Vanaf 64 GB ga je een stuk meer betalen voor je USB-stick.


Reacties (1)

Reageer
Stickertje reageerde 11 jaar geleden
07 Aug 15:28
Anno half 2012 prijzen via internet, incl. verzendkosten: 64GB voor €30,- 32GB voor €15,- 16GB voor €7,50 en 8GB voor €4,50 (tweakers pricewatch)
Niets over lees en schrijfsnelheden, USB 2.0 en USB 3.0, 128GB en 265GB opslagcapaciteit en ready boost hier!