Wat is een PUK-code en hoe kan ik mijn PUK-code achterhalen

Wat is een PUK code?

De letters PUK staan voor "Personal Unlock Key". Het is een code van acht cijfers die ingetoetst dient te worden om een geblokkeerde simkaart weer te activeren. Een simkaart wordt in de meeste gevallen geblokkeerd wanneer men de pincode 3 maal foutief invoert.De PUK code van een simkaart staat vast en kan niet veranderd worden. Bij aanschaf van uw simkaart wordt de PUK-code meegeleverd, deze staat dan vaak ergens op een blaadje. Veel mensen bewaren deze code niet of raken hem kwijt, en komen in de problemen als zij hun simkaart per ongeluk blokkeren. Ga dan vooral niet proberen wat in te voeren, na 9 keer een verkeerde PUK code in te hebben gevoerd wordt de simkaart onomkeerbaar geblokkeerd. Bovendien kan een PUK-code met een beetje moeite wel weer achterhaald worden.

Hoe kan ik mijn PUK code achterhalen?

Als eerste is het verstandig om nog even te zoeken tussen de papieren die u bij de aanschaf van uw telefoon of simkaart ontvangen heeft. Vaak staat de PUK code hier ergens genoteerd. Ook als u de PUK code zelf echt niet meer kunt vinden kunt u hem echter nog achterhalen.

Voor wie snel zijn PUK code nodig heeft biedt de site www.pukcode.nl een service aan waarmee voor bijna alle providers binnen vijf minuten de PUK code opgevraagd kan worden. Dit gebeurt alleen wel tegen betaling van 8 euro. Voordeel is dan weer wel dat u zonder moeite binnen vijf minuten uw PUK code weer heeft en dat u weinig risico loopt doordat u uw geld terug kunt vragen als u niet tevreden bent. Er zijn veel positieve reacties van klanten te vinden.

Met investering van een beetje meer tijd en moeite kunt u echter ook kosteloos uw PUK code achterhalen. Alle grote providers zoals Vodafone en T-mobile geven op hun site informatie over hoe u uw PUK code op kunt vragen. Meestal kan dit per email en in sommige gevallen kunnen mensen met een abonnement de PUK code zelfs terugvinden door in te loggen op hun persoonlijke pagina op de site van hun provider. Een andere goede optie is gewoon even langs te gaan bij een winkel van de provider van uw telefoon / simkaart. Als u zich daar kunt legitimeren kan een medewerker de PUK code voor uw opzoeken in het systeem en kunt u ter plekke uw simkaart deblokkeren.

De conclusie

Het is belangrijk om te proberen je PUK code goed te bewaren. Als je per ongeluk toch je simkaart geblokkeerd hebt zijn er gelukkig toch verschillende manieren om de PUK code weer te achterhalen. Via de website www.pukcode.nl heeft u tegen betaling binnen 5 minuten uw PUK code terug. De prijs van acht euro kan voor sommige mensen echter een drempel zijn om dit te doen. In dat geval is er nog niks aan de hand, want met wat meer geduld en moeite is de PUK code ook gratis op te vragen. Regels hiervoor verschillen per provider maar meestal gaat dit per mail. Ook is het vaak mogelijk uw PUK code in een winkel van de provider op te vragen.