Hoe kies je de beste telefoon

Je hebt plannen om een nieuwe telefoon te kopen. De oude heeft de geest gegeven of je bent toe aan iets nieuws. Er moet een nieuwe gekozen worden. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk. Keuzestress. Met tal van merken en modellen is dat vergelijken ook een taaie klus. Waar dien je op te letten en hoe kan je komen tot een keuze waarvan je achteraf geen spijt hebt.

Vaak gemaakte fouten

Een veel gemaakte fout bij het kopen van de telefoon is dat de koper zich alleen richt op de hardware van de telefoon. Een snellere processor, een groter scherm of een hogere resolutie. Het zijn allemaal vernieuwwingen van de hardware waarmee producenten je proberen te paaien. Een ondergeschoven kindje daarbij de software. Zo zijn er gevallen bekend waarbij telefoons zijn verkocht waarvan het Android besturingssysteem al niet meer ondersteund werden. Dit is problematisch als je een App wilt draaien die een hogere versie vereist.

Ook zijn er veel praktijkvoorbeelden van telefoons waarvan het besturingssysteem niet verder wordt geupdate. Zo hebben consumenten Samsung voor de rechter gesleept om updates af te dwingen op hun peperdure toestellen, van in sommige gevallen minder dan 2 jaar oud. Zonder updates loop je een hogere veiligheidrisico waar hackers maar al te graag gebruik van maken.

Waarop kan je vergelijken

35615.jpegEr zijn veel criteria waarop je telefoons kan vergelijken. Belangrijk is hierbij te vergelijken op basis van je eigen wensen en gebruikersprofiel:

Merk

De meeste mensen kopen een telefoon op basis van het merk. Vaak zijn ze geen andere merken gewend en dan is keuze voor hetzelf merk veilig en eenvoudig. Qua besturing zullen ze weinig hoeven bij te leren en als je niet weet wat je mist is je keuze eerder gemaakt. Daarbij zijn er ook consumenten die dusdanig gewend zijn aan bijvoorbeeld Android, dat ze simpelweg niet kunnen wennen aan iOS. Daarnaast heb je een groep die zich laat leiden door status. Zo wordt Apple nog steeds geassocieerd met een hogere status dan bijvoorbeeld voornaamste concurrent Samsung. Dit wordt bevestigd door het feit dat Apple producten waardevast zijn en ook 2e hands nog veel opleveren.

Prijs

Prijzen van telefoons varieren tussen de 20 euro voor een model zonder poespas tot wel 800 euro voor de nieuwste iPhone. Hoe goedkoper de telefoon, hoe minder functionaliteit het zal hebben. Zo zal er minder hardware inzitten en is er minder software nodig. Toch krijg je steeds meer smartphones op de markt die goed concurreren met de high end modellen. Zo heeft de Aldi met regelmaat een smartphone in de aanbieding van rond de 170 euro die qua specificaties behoorlijk zijn. Deze prijs gaat echter wel ten koste van de software. De kans is groot dat je geen updates op het Android OS krijgt en hier dus direct aan vast zit. 

Camera

Met de nieuwste lenzen doen smartphones steeds minder onder voor camera's die speciaal gemaakt zijn voor fotografie. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat een smartphone veel makkelijker is mee te nemen. De camera is een criterium waarbij er grote verschillen zijn tussen goedkope en duurdere modellen. Wil je de beste camera, dan is de kans groot dat je bij de duurste telefoon uitkomt.

Geheugen

Geheugen is een factor waarmee producenten graag schermen. Zo houdt Apple zijn telefoons qua opslag capaciteit bewust laag zodat ze hun omzet kunnen maximaliseren. Een groeiende aantal gebruikers gebruikt zijn telefoon om alle foto's op te bewaren. Met foto's die steeds in hogere resoluties kunnen worden opgeslagen, blijft er steeds vraag naar een nieuwe telefoon. Zo horen we vaak van consumenten dat ze toe zijn aan een nieuwe telefoon omdat ze geen foto's meer kunnen opslaan.

Snelheid

Een factor dat in populariteit afneemt is de snelheid van de telefoon. Daar waar vroeger verschillende modellen en merken significante verschillen toonden op het gebied van snelheid, is dat anno 2017 een stuk minder geworden. De rek qua snelheid is er voor het grootste gedeelte wel uit nu ook de goedkopere modellen een snelle snappy gebruikerservaring hebben. Het laden van Apps gaat een stuk sneller dan vroeger en met de komst van de multi core telefoons draai je meerdere Apps zonder problemen. 

Robuustheid

Een andere kenmerk van een telefoon wat steeds meer op de achtergrond is gekomen met de komst van de smartphone, is de robuustheid van de telefoon. Vroeger stond de Nokia bekend om zijn onsloopbaarheid. Nokia had verschillende modellen die bestand waren tegen beschadiging door vallen en zelfs tegen waterschade konden. Dit staat in een ruw contrast met merken zoals Samsung en Apple die hun telefoons steeds kwetsbaarder maken. Hoe eerder telefoons stuk gaan, hoe sneller er weer een nieuwe telefoon gekocht moet worden. Dunnere lichtere modellen zijn dus niet altijd in het voordeel van de consument.

Hoe kies je de telefoon

Met al die criteria wordt het niet makkelijker om een keuze te maken in het grote aanbod van telefoons. Toch zijn er verschillende methodes om tot een keuze te komen. Een voorbeeld:

  • Als je de telefoon wilt met de beste camera, kies dan voor Apples iPhone. Deze staan bekend om de geweldige fotokwaliteit waarbij zelfs de goedkopere S modellen zonder problemen foto's kunnen leveren voor fotoboeken die je online bestelt.
  • Als je een telefoon wilt waarmee je de meeste status wilt uitstralen? Kies dan ook voor de Apple. Alle hipsters hebben een iPhone en niet voor niets liggen er 'figuren' uren voor de App store om als eerste de nieuwe gadget in bezit te krijgen
  • Wil je een telefoon die zijn waarde behoudt? Kies dan ook voor een iPhone. Iphones behouden hun waarde en kunnen zelfs 2e hands nog tot wel 75% van hun oorspronkelijke waarde opleveren.
  • Wil je een telefoon waarvan het besturingssysteem ook over 2 jaar nog wordt geupdate? Kies dan ook een telefoon van Apple. Apple biedt vaak ook aan oudere telefoons nog updates aan. Dit in tegenstelling tot Android dat vaak wisselt van versie. Fabricanten bieden vervolgens geen updates aan waardoor de nieuwste Apps niet kunnen draaien.
  • Wil je een goedkope telefoon die niet onder doet voor de snelste telefoons? Kies dan een een Huawei of een Wolfgang van de Aldi. Deze hebben goede specificaties tegen een lage prijs. Het is niet zo mooi als een iPhone, maar scheelt je wel 75% in de prijs.
  • Wil je het beste van het beste maar heb je een hekel aan Apple? Kies dan Samsungs S serie. Deze staan bekend om de nieuwste technologie en zijn niet voor niets hun high end reeks. Hiermee krijg je het Android OS. Kijk voor de nieuwste modellen op mobiel.nl.
  • Ben je een beetje klaar met smartphones? Kies dan voor de grote liefde van vroeger: Nokia. Dit bedrijf heeft de smartphone revolutie niet aan zien komen en is bijna kopje onder gegaan. Gelukkig hebben ze het roer omgegooid en prijken ze weer met nieuwe modellen op de markt.
  • Wie helemaal klaar is met de hoge kosten van een nieuwe telefoon, doet er goed aan een simpel model te nemen. Voor 29 euro heb je al een telefoon die je met gemak van de trap laat stuiteren. Je hoeft niet bang te zijn dat je het dus sloopt of dat je het weer kwijtraakt. Je hoeft dus niet altijd op je telefoon te letten. Dat ontspannen gevoel is toch ook heel wat waard!