Wat is een muis

Wat is een muis?

Je zou wel denken wat is dit nou weer voor een onderwerp? Een computer muis is toch gewoon een computer muis. Ja dat klopt, maar er zijn verschillende soorten en misschien wel meer dan je denkt. Wist je dat nog niet? Nou dan moet je maar gouw de rest lezen.

Soorten muizen

  • Mechanische muis,
  • Optische muis,
  • Pen-tablet,
  • Penmuis,
  • Andere soorten

Mechanische muis

Misschien ken je ze nog wel. De muis met een met rubber beklede kogel. Deze kogel wordt ook wel een muisbal genoemd. Deze muis soort kan alleen werken op een vlak oppervlak. Vaak werd er bij dit soort muizen een muismat gebruikt voor de beste werking. De mechanische muis werkt met 2 assen die in 90 graden loodrecht op elkaar gemonteerd zijn. Door de beweging van de muisbal bewegen 1 of 2 van de assen. Aan de assen zitten twee lichtsluisen gekoppelt. De lichtsluizen maken van de beweging van de assen elektronische impulsen. Vervolgens worden deze impulsen omgezet door de driver die op de computer staat. Zo kan jij je muis cursor bewegen met je hand.

Optische muis

Dit is op dit moment denk ik wel 1 van de meest gebruikte soorten. Dit komt omdat de muis minder last heeft van vuil en dus vaak ook langer mee gaat. De Optische muis is ook niet mechanisch maar helemaal elektronisch. In het begin van de Optische muis was er wel 1 groot nadeel. Zo werkte de muis niet zonder een speciale muismat met horizontale en verticale lijnen. Tegenwoordig is dat niet mee nodig. In een Optische muis zit een LED lampje en een zogenaamd CCD-camera. Deze camera registreerd de beweging tussen de onderlaag van de muis en de camera. Op dit moment zijn er ook lasermuizen. Die werken hetzelfde maar hebben in plaats van een LED lampje een laser. De CCD camera kan trouwens nog moeilijkheden hebben met het registreren als de ondergrond refelecterend, doorzichtig of absorberend is.

Pen-tablet

Een pen-tablet muis bestaat niet. Een tablet en een pen wel. Met behulp van de pen kan je schrijven op de tablet. Deze pen-tablet combinatie wordt vaak gebruikt door tekenaars. Met een gewone muis kan je niet echt tekenen. Dit is dus de beste oplossing als je wilt tekenen net als op papier. Deze pen-tablet combinatie wordt ook wel gebruikt door mensen die een alternatief willen hebben voor een muis en het makkelijker vinden om met een pen om te gaan dan een muis. De pen heeft dan ook meerdere mogelijkeden. Zo kan de druk die je uitoefent invloed hebben op de dikte van de lijnen die verschijnen op je scherm. De rotaties die je maakt op de vormgeving. Je hebt er tegenwoordig zelfs al software voor om de verschillende eigenschappen te herkennen.

Pen muis

Hierboven staat al een soort maar er zijn er nog twee. Zo heb je een gewone penmuis die je als een pen vast kan houden om zo de cursor op je scherm te bedienen. En je hebt een penmuis die draadloos is en dus van elk punt als een soort aanwijs stok gebruikt kan worden.

Andere soorten

Tegenwoordig kan je zo gek niet bedenken of het bestaat. Op touchscreens kan je gewoon je vingers gebruiken als een soort van muis. En verder bestaat er ook nog de mogelijkheid om met je hersens, met je oog of zelfs met je voet de cursor te bewegen.

Tot Slot

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt. Misschien zelfs voor je volgende aankoop.