Wat is een USB-Hub

Introductie

Iedere computer heeft USB-poorten tegenwoordig. Het aantal varieert en soms kom je poorten tekort. In dat geval is het handig om een USB-Hub te hebben. In dit artikel uitleg over de USB hub en de voordelen ervan.

Wat is een USB Hub?

Een USB hub is in feite een splitter: het maakt van 1 USB-poort meerdere USB-poorten. USB-Hubs hebben altijd één kabel die vanaf de PC naar de Hub loopt. Soms komt daar nog een kabeltje voor een adapter (zie onder) bij. Nadat je de USB hub hebt aangesloten heb je onmiddellijk toegang tot meer USB-poorten.

Voordelen

Een van de voordelen van een USB-hub is natuurlijk dat je niet een extra USB-kaart in de computer hoeft te zetten. Je maakt gemakkelijk van 1 USB-poort meer poorten (hoeveel hangt van de Hub af).

Verder kan je een USB-Hub gemakkelijk op je bureau leggen zodat je niet moeilijk hoeft te doen met kabels achter je computer. Je kan direct de USB apparaten (USB-sticks, MP3spelers, Externe harddisks) aansluiten zonder dat je je onder het bureau hoeft te duiken.

Naast deze praktische voordelen heeft het ook een esthetisch voordeel: een USB-hub kan een hoop onopgeruimde kabels voorkomen. Ook hoeven er geen losse USB-verlengkabels op je bureau te liggen zodat je je USB-apparatuur sneller kunt aansluiten: je hebt simpelweg een USB-Hub op je bureua staan.

Kooptips

Je moet op een paar dingen letten als je een USB-hub gaat kopen:

  • Het aantal USB-poorten
  • Snelheid (praktisch altijd USB 2.0, binnenkort USB 3.0)
  • Of er eventueel een adapter bijzit
  • Uiterlijk

Aantal USB poorten

Hoeveel poorten je nodig hebt wisselt per persoon, maar ik raad om er zo veel mogelijk te nemen. Meestal zijn 4 poorten ruim voldoende als je de Hub op je bureau hebt staan om snel apparatuur aan te sluiten. Meer permanente aansluitingen (Toetsenbord, Printer e.a.) kun je gewoon naar de achterkant van je computer laten lopen.

Snelheid

De snelheid die USB-Hubs aankunnen is praktisch altijd USB 2.0. Toch zijn er nog een paar USB-hubs in de winke

ls die nog op USB 1.1 draaien. Dit is aanzienlijk langzamer. Let dus even op welke snelheid je kiest.

Adapter

Sommige USB-apparaten vragen nogal wat stroom. Als je bijvoorbeeld 4 MP3-spelers aan het opladen bent via de USB-hub dan kan dit teveel stroom aan de Hub onttrekken waardoor deze minder goed functioneert. Mocht je dus veel "zware" stroomvreters willen aansluiten op de Hub, kijk dan of er een adapter bij zit.

Uiterlijk

In geval het de Hub op je bureau gaat zetten dan wil het oog natuurlijk ook wat: je komt het apparaat iedere keer tegen. Let dus ook een beetje op het uiterlijk van de Hub.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden