3D op je PC zonder 3D-bril

Inleiding

Heb jij altijd al 3D willen kijken, maar heb je geen 3D-bril? Het kan! Zelfs nu, gewoon op je computer! Dit is zeker het proberen waard en ik weet zeker dat je versteld zult staan! 3D is aan een geweldige opmars bezig. Oorspronkelijk alleen in televisieland maar nu ook om je computer dus. En dat vervelende brilletje hoeft zelfs niet meer!

Benodigdheden:

  • Een computer (laptop is natuurlijk ook goed)
  • Een aangepaste afbeelding
  • Doorzettingsvermogen: sommige mensen zien het in één keer, maar meestal moet je even oefenen voordat je het echt scherp in 3D ziet.

Hoe werkt het:

Het werkt zo: bij een afbeelding wordt pas een 3D suggestie opgewekt als er 2 afbeeldingen door elkaar worden gebruikt:

  • Éen afbeelding vanuit je linkeroog.
  • Éen afbeelding vanuit je rechteroog.

Meestal wordt de afbeelding vanuit je rechteroog in cyaantinten gekleurd en de afbeelding vanuit je linkeroog in roodtinten gekleurd. Als je nu een rood-cyaan-3D-bril opzet, zie je met je rechteroog alleen de roodgekleurde afbeelding, omdat de cyaangekleurde afbeelding "gefilterd" wordt door het cyaangekleurde folie. Andersom werkt het precies hetzelfde: Je ziet met je linkeroog alleen de cyaangekleurde afbeelding, omdat hier een roodgekleurd folie zit.

Bij deze methode gebruik je ook 2 afbeeldingen, maar deze behouden hun originele kleur. Dit is dan ook de reden dat je geen 3D-bril nodig hebt. Als je deze afbeeldingen ook overelkaar zou leggen, kunnen je ogen niet onderscheiden welke afbeelding vanuit het rechteroog is genomen en welke afbeelding vanuit je linkeroog is genomen. Om deze reden staan ze naast elkaar.

De afbeelding die genomen is vanuit je rechteroog staat links en de afbeelding die genomen is vanuit je linkeroog staat rechts.

Het principe is dat je, doordat je scheel kijkt, met je rechteroog de linkerafbeelding ziet (die vanuit het rechteroog is genomen) en je met je linkeroog de rechterafbeelding ziet (die vanuit het linkeroog is genomen)

Hierdoor zie je de afbeelding in 3D.

Wat moet je doen:

Eerst een link naar een filmpje waarmee je kan oefenen: 3D instructiefilmpje

Stappenplan:

  • Plaats je vinger in het midden van het scherm.
  • Kijk naar je vinger en beweeg hem langzaam naar je toe, terwijl je op de zwarte stip let. Beweeg de vinger telkens dichter naar je toe, totdat de twee stippen samenvallen.
  • Probeer nu langzaam je vinger weg te halen en in plaats van naar je vinger te kijken, naar de stip die ontstaan is te kijken. Om deze stip te zien, moet je wel scheel blijven kijken.
  • Deze stip zie je als het goed is in 3D. Nu kun je verder het filmpje in 3D bekijken!

Mocht het niet werken: Geef niet op, zelf had ik het ook niet in één keer door.

Als het je wel gelukt is: Goed gedaan! Er zijn een heleboel plaatjes en filmpjes die je in 3D kan bekijken. Als je op Google zoekt naar "side by side 3D", vind je van alles! Succes!

De toekomst:

Deze manier van 3D kijken zal waarschijnlijk niet de toekomst worden, omdat je ogen al snel moe worden en je dan net zo goed een 3D-bril op kan zetten. Het is echter nogsteeds een fascinerende manier van een 3D-afbeelding bekijken.

Handige link

3d Overzicht