Wat is x10

Inleiding

X10 is een industriestandaard voor communicatie tussen modules via het lichtnet. De standaard wordt vooral gebruikt om Home Automation te kunnen realiseren. Via het X10 besturingssysteem kan verlichting en apparatuur aangestuurd worden m.b.v. pulsen op de netspanning. Speciale modules worden vervolgens gebruikt om middels deze pulsen diverse systemen te schakelen en of te dimmen.Hardware

X10 bestaat uit controllers en modules. Een apparaat of lamp sluit je aan op een module en die gaat in het stopcontact. De controller gaat ergens anders in een wandcontactdoos. De controller en de module communiceren over het lichtnet, waardoor geen extra communicatienetwerk aangelegd hoeft te worden.

  • Modules ( lamp, apparaat, zonnescherm c.q. rolluik )
  • Interfaces ( computerinterface, maxi - of minicontroller )
  • Filters en Fasen-koppelaars
  • Software ( on-line of off-line software )

X10 micromodules zijn kleine zendertjes en ontvangers, die u onder uw bestaande inbouwschakelaars en wandcontactdozen monteert. De zenders sluit u aan op uw bestaande schakelaars of nieuwe drukknoppen, de ontvangers op uw lampen en apparatuur. De zenders zenden via de bestaande 230 V bedrading adressen en commando's uit (X10-protocol), die door de ontvangers worden opgevangen. Op deze manier kunt u bijvoorbeeld vanuit één centraal punt in uw woonkamer vier lampen dimmen of vanuit uw slaapkamer het licht in de tuin aanmaken. En dit alles zonder één centimeter extra bedrading, zonder hak- en breekwerk en zonder dat u er iets van merkt!Voorbeelden van controllers zijn transceivers (zender-ontvanger, ontvangt een signaal van een draadloze afstandsbediening en vertaalt dit naar een signaal op het lichtnet) of de computerinterface (kan aangesloten worden op een computer of zelf simpele programma's en tijdschema's uitvoeren). Voorbeelden van modules zijn lampmodules (waarmee lampen aan- of uitgeschakeld of gedimd kunnen worden) en apparaatmodules (waarmee apparaten met meer vermogen geschakeld kunnen worden).

Domotica, ofwel huisautomatisering

X10 wordt gebruikt voor Domotica, ofwel huiselijke elektronica. Het woord "domotica" is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en elektronica. Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners.[1]

Domotica houdt in dat sensoren instaan voor de bediening van actuatoren door tussenkomst van een processor of controller of computer. Domotica zijn de mogelijkheden van de industriële bedrijfsautomatisering toegepast op een woning.


Lees verder in het artikel: "Wat is huis automatisering (domotica)"


Tips

  • Met X10 een 'Partymode' knop maken voor in je woonkamer. Zie hoe deze MIT studenten zo'n knop hebben gemaakt: dorm automation (youtube)


Links