Wat is WiFi

Inleiding

WiFi is een technologie waarmee het mogelijk is op korte afstand draadloos gegevens te versturen. Vanwege deze korte afstand is het ideaal voor gebruik thuis of op het kantoor: het is niet langer nodig een internetkabel aan te leggen tussen uw computer en de meterkast. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld met een laptop in de tuin internetten.

Wat is WiFi?

Zoals velen misschien denken staat WiFi niet voor "Wireless Fidelity". De term WiFi wordt gebruikt voor draadloze netwerken die gebaseerd zijn op de IEEE 802.11 standaard. Het is WiFi die ervoor zorgt dat je met je computer in combinatie met een "WiFi netwerkaart" verbinding kan maken met een netwerk zonder een kabel aan te sluiten !

WiFi wordt voornamelijk gebruikt naast een ADSL of kabelverbinding; alleen voor het laatste stukje van de meterkast naar uw computer. Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via WiFi wanneer u met uw laptop of pda op stap bent en u bijvoorbeeld op het vliegveld of in het restaurant draadloos wilt internetten. Deze WiFi lokaties worden ookwel hotspots genoemd. Hiervoor heeft u doorgaans wel een apart abonnement nodig, maar u kunt ook per keer betalen via een kraskaart of een mobiele telefoon bijvoorbeeld. Het aantal plaatsen waar u draadloos kunt internetten, wordt continu uitgebreid.

De bandbreedte en het bereik van Wi-Fi zijn groter dan die van Bluetooth of Infrarood. Om deze redenen is Wi-Fi een van de belangrijkste toegangsmethoden voor een alom aanwezig draadloos internet. Een keerzijde van Wi-Fi, met name vergeleken met Bluetooth, is het relatief hoge energieverbruik. Dit is bij kleine apparaten met een beperkte batterijcapaciteit, zoals PDA's, een probleem.

Beveiliging

Een belangrijk aandachtspunt bij WiFi netwerken is de beveiliging van de door de ether verzonden informatie. Een WiFi verbinding kan door middel van verschillende technieken worden versleuteld. De drie prominente standaarden zijn WEP, WPA. De WPA-standaard is in juni 2004 gestandaardiseerd als IEEE 802.11i, en WPA2, een verbetering op WPA, is sinds 2006 wijd in gebruik en vereist voor apparatuur met WiFi-certificatie. WEP beveiliging blijkt in de praktijk makkelijk te kraken; WPA of WPA2 worden daarom aanbevolen. WPA is slechts met zeer veel moeite te kraken, en WPA2 niet of nauwelijks.

Wat is het verschil tussen WiFi 802.11b en 802.11g?

Die hebben vooral betrekking op de snelheden. 802.11b is met maximaal 11 megabit per seconde de langzaamste variant; 802.11g haalt maximaal 54 megabit per seconde. Hoewel in de praktijk deze snelheid niet boven de 30 megabit uitkomt.

Wi-Fi Alliance

Wi-Fi is een certificatielabel ('logo') voor draadloze datanetwerkproducten, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos Ethernet). Producten die volgens deze standaard werken maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4 GHz- en/of 5,0 GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden. De eisen voor dit logo worden vastgelegd door de Wi-Fi Alliance.

Een product komt in aanmerking voor het Wi-Fi-logo als door een onafhankelijk certificatiebureau is aangetoond dat aan bepaalde functionaliteits-, prestatie- en interoperabiliteitseisen is voldaan. Met name het laatste is van belang voor de consument, omdat dit garandeert dat producten met het Wi-Fi-logo samenwerken met producten van andere fabrikanten.

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden