Een koelkast die werkt zonder elektriciteit

Een koelkast die werkt zonder elektriciteit, waarom?

In het kader van, hoe kun je energie besparen, de koelkast die werkt zonder stroom. Is het rendabel om de koelkast niet meer te gebruiken en een alternatieve methode te hanteren. Laten we het gaan bekijken?

Het verbruik van de gemiddelde koelkast

Een gemiddelde koelkast (afhankelijk van het model, enkel koelkast of koel/vries combinatie, tafelmodel of groot model etc.) verbruik is niet exact op te geven. Een rondgang bij een grote keten die koelkasten en koel/diepvries combinaties verkoopt (en er de energieverbruiken bij schrijft) laat zien dat het tussen de 200 en 600 kWh per jaar wordt verbruikt. Dit zijn overigens de energie gegevens van de nieuwe koelkasten die in de winkels over het algemeen een A of zelfs A++ labels hebben. De koelkasten die in vele huizen te vinden zijn, behoeven niet nieuw te zijn en het is een bekend gegeven dat ze over het algemeen meer verbruiken. Hoeveel, daar zijn diverse methodes voor om dat te bepalen. Ten eerste kunt u uw apparaat op internet op zoeken. Daar staan over het algemeen de verbruiksgegevens bij. Daarnaast kunt u uw apparaat doormeten. De energiemeters zijn bij diverse witgoedwinkels te koop. Wanneer u de kosten wilt bepalen dan pakt u uw energieverbruik in kWh per jaar en u vermenigvuldigt dat met de energieprijs die u betaald bij uw leverancier. Schrik niet dit bedrag ligt meestal tussen de 50 - 200 Euro per jaar.

Principe koelkast die werkt zonder stroom

Er zijn verschillende methodes die gebruik maken van het koel houden van etenswaren zonder stroom. In dit stukje wordt een kast behandeld zoals die vroeger werd gebruikt in de Australische huishoudens, wetende dat dit niet het enige model is. Het koelprincipe komt overigens op hetzelfde neer. Het model heet de Coolgardie Safe.

Er wordt uitgegaan van een kast dat aan de voor-, zij en achterkant voorzien is van zeer fijnmazig gaas. Het fijnmazige gaas zorgt ervoor dat het ongedierte buiten blijft en er lucht door kan stromen. Er zit een la op de bovenkant en aan de onderkant. In de bovenste lade doe je water, om koel te houden en onderin zit een la of plank om de mieren tegen te houden. Over de kast trek je dan een juten zak of een andere luchtdoorlatende lap. Die laat je hangen in de bak met water. De stof zuigt het water dan op en door de luchtstroom die door de kast kan krijg je koele lucht door het kastje en blijven je spullen koel en vers. De kast dient wel geplaatst (of gehangen) te worden op een plaats waar wind waait (dus buiten).

Wat kun je er in bewaren?

Je kunt er boter, melk, vla, yoghurt, eieren, groenten in bewaren. Vlees is erg gevoelig en dan is het dus niet raadzaam om deze in het kast te bewaren. De melk, vla of yoghurt die je er in bewaard, hebben wel een behoorlijke doorloopsnelheid nodig (en niet vijf dagen lang er in laten staan).

Is dit een vervanger voor de huidige koelkast op stroom?

Of dit een vervanger is van de huidige koelkast is zeer te bezien vanuit je eigen situatie. Hoeveel sla je op, wat is de doorloopsnelheid van je producten en wil je dit alternatief wel gebruiken. Het is in ieder geval een model dat, wanneer je twee rechterhanden hebt, eenvoudig te maken is, voor een gering bedrag en dat een grote besparing per jaar oplevert.