De juiste vriezer kiezen

De vriezer

De vriezer, ook wel diepvriezer of diepvries genoemd, is al enkele eeuwen geleden ontwikkeld maar is nog steeds in elk hedendaags huishouden te vinden. Een vriezer kan temperaturen onder de 0 graden Celsius (32 graden Fahrenheit bereiken. Dit betekent dat het vriest. De reden dat deze temperatuur moet worden bereikt is dat voedsel langer houdbaar blijft bij temperaturen onder 0, meestal staat een vriezer ingesteld op achttien graden onder nul (-18). Bij deze temperatuur blijft het meeste voedsel het beste houdbaar.

Soorten vriezers

Traditioneel

Een traditionele vriezer is een kastmodel welke als geheel op één temperatuur kan worden gebracht. Dit is niet het geval bij een vries- en koelcombinatie. Een traditionele vriezer is vaak onder of boven een koelkast ingebouwd, maar kan ook op zich zelf staand geplaatst worden. Een gangbare inhoud van en traditionele vriezer is om en nabij de 100 liter, maar er zijn veel verschillende maten te koop. Een vriezer bestaat meestal uit drie tot vier laden, dit is anders dan een koelkast die voornamelijk planken heeft.

Vrieskist

Vandaag de dag worden er meestal vrieskasten verkocht. Maar het aanschaffen van een vrieskist is ook een optie. Deze meestal erg grote kist is vaak een geheel. Hier zijn dus geen laden ingebouwd, hooguit een rekje. Voordeel hiervan is dat er erg veel ruimte beschikbaar is voor producten. Een vrieskist wordt doorgaans in en (inpandige)garage gezet. Hiervoor wordt meestal gekozen omdat een vrieskist erg veel ruimte in neemt.

Combi

Een koel- vriescombinatie is iets wat tegenwoordig in veel keukens is ingebouwd. Dit kan op drie manieren. Er kan een vriesvak ingebouwd zijn een en koelkast. Om het vriesvak te openen moet eerst de koelkast geopend worden. De vriezer kan ook boven of onder de koelkast gemonteerd zijn. De koelkast / vriezer heeft dan wel twee aparte deuren. Meestal is de koelkast in dit geval groter dan de vriezer. Daarnaast is er ook nog de Amerikaanse manier waarbij de koelkast en vriezer naast elkaar gemonteerd zijn. Zie voor een uitgebreide beschrijving het volgende punt.

Amerikaans

De Amerikaanse koelkast is een combinatie van een koelkast en vriezer, maar hier zitten beide kasten naast elkaar gemonteerd. Net zoals bij de combi is de vriezer hier kleiner dan de koelkast. Over het algemeen zijn Amerikaanse koelkasten erg groot en hebben veel meer ruimte dan traditionele vriezers en koelkasten. Naast een vriezer en koelkast hebben Amerikaanse koelkasten vaak een ijs- en waterdispencer. Hierdoor is het makkelijk om (crushed)ijs in een beker of glas te doen. Daarnaast heb je altijd fris en koud water via de waterdispencer. De duurdere Amerikaanse koelkasten hebben ook een apart koelvak ingebouwd, deze kan vanaf de buitenzijde worden geopend. Her is dan dus niet nodig om de gehele koelkast deur te openen. Dit kan handig zijn voor drankjes, zo kun je er snel en makkelijk bij.

Barmodel

Er zijn ook vriezers in barmodel te krijgen. Deze zijn klein en daardoor makkelijk op tafel of bar te plaatsen. Deze vriezers hebben een inhoud van ongeveer 50 liter.

Welke vriezer kiezen

Welke vriezer u moet kiezen hangt helemaal af van uw wensen. Heeft u een groot gezin en heeft u het liefst veel voedsel op voorraad dan is een grote vriezer zeker aan te raden. Maar woont u maar met twee personen, dan zal een vriezer van 80 liter zeker voldoende zijn. Gaat u voor luxe, dan is een Amerikaanse koelkast een echte aanrader. Deze koelkasten / vriezers hebben een zeer mooie uitstraling, hebben veel ruimte, en veel extra's (zoals de water en ijs dispencer). Let wel op dat u niet een te kleine vriezer koopt. Want wilt u uw brood lekker vers, dan is het aan te raden om dit ook in te vriezen. En met een aantal kinderen ligt de vriezer zo al aardig vol.