Wat is een waterfilterstofzuiger

Inleiding

Een gewone stofzuiger werkt met een filterzak. Het stof en vuil dat door het toestel wordt opgezogen blijft achter in de filterzak. Een stofzuiger met een waterfilter heeft geen filterzak nodig. Het water in het toestel doet dienst als filter. Al het opgezogen vuil blijft achter in het water en het toestel blaast propere lucht terug naar buiten. Lees in dit artikel de voor-en nadelen van dit systeem.

Werking

Het toestel ziet er op het eerste zicht hetzelfde uit als een grote industriële sofzuiger. Tegenwoordig verschijnen er ook kleinere toestellen op de markt. Op de bodem van het toestel zit er een reservoir dat gevuld wordt met kraantjeswater. De opgezogen lucht, en bijhorend vuil en stof, wordt via de luchtslang in het water gezogen. Al het stof en vuil dat nat wordt wordt blijft achter in het water. Het principe is hetzelfde als moeder natuur toepast om de buitenlucht te reinigen. Als het water vuil is moet je het vervangen, net zoals een filter in een traditionele stofzuiger.

Voordelen

Een stofzuiger met een waterfilter heeft enkele belangrijke voordelen. Bij een normale stofzuiger wordt grof vuil en stof opgevangen in een semi doorlaatbare stoffilter. Kleine deeltjes fijn stof worden echter terug uit het toestel geblazen Je verplaatst dus eigenlijk fijn stof van de ene plaats naar de andere. Dit is ook de reden van de muffe geur in huis na het stofzuigen.

Een toestel met waterfilter houdt dit fijn stof gevangen in het water. Doordat het stof wordt nat gemaakt wordt het te zwaar om het toestel te verlaten. Bijgevolg blaast je stofzuiger geen fijn stof naar buiten en blijft de lucht fris. Voeg je estherische olie toe aan het water zorgt je toestel zelfs voor een aangenaam geurtje.

Omdat er geen fijn stof meer wordt weggeblazen, en de lucht in je woning als het ware wordt gewassen, wordt een stofzuiger met waterfilter vaak gekocht door astmapatiënten.

Water is niet duur, in tegenstelling tot dure stofzakfilters, nog een bijkomend voordeel dus.

Nadelen

Over de nadelen kunnen we eigenlijk kort zijn. Ten eerste zijn deze toestellen beperkt in keuze. Van gewone stofzuigers bestaan er honderden modellen, waterfilterstofzuigers zijn beperkter in aantal en meestal een pak duurder in aankoop.

Ook het onderhoud is belangrijk. Als je het toetsel onvoldoende onderhoudt en reinigt bestaat de kans dat er zich in het water bacteriën gaan ontwikkelen. Allerhande virussen en schimmels houden van water en kunnen zich in het toestel vermenigvuldigen. Dat is net niet wat een astma of allergiepatiënt nodig heeft.

Huis aan huis verkoop

Waterfilterstofzuigers worden nog vaak deur aan deur verkocht, omdat men er vaak een demonstratie bij geeft. Ik ontving thuis een verkoper van het merk Sakura. Zij verkopen industriële waterfilterstofzuigers die zijn aangepast aan de particuliere markt. De uitleg en de demonstratie duurde ongeveer een uurtje.

De vlotte verkoperspraatjes en talrijk opgesomde voordelen zetten veel mensen aan tot een aankoop. De agressieve verkoopstechnieken deden mij echter afzien van een aankoop. Volgens de verkoper kostte een Sakura toestel slechts 3,05 euro per dag. Toch een verwaarloosbaar bedrag voor zo'n investering in je gezondheid niet? Na 31 dagen kostte mij dit dus slechts 96 euro. Als ik dit 30 maanden zou volhouden was ik de trotse eigenaar van mijn eigen toestel. Even rekenen leerde mij dus dat het totale kostenplaatje 2880 euro bedroeg. Dat was toch wel even schrikken. Maar geen paniek, aldus de verkoper, als ik onmiddellijk beslis om te kopen of cash betaal krijg ik 550 euro korting. Vreemd toch dat die 'speciale' korting een dag later niet meer geldig is bij mij, maar wel bij een volgende klant.

Conclusie

Een stofzuiger met waterfilter blijft interessant omdat je toestel propere lucht uitblaast in plaats van fijn stof. Maar de prijzen die veel privé firma's hanteren zijn belachelijk hoog. Er zijn ook andere, goedkopere toestellen op de markt. Een beetje online opzoekingswerk kan je veel leren. Maar die tijd krijg je natuurlijk niet van een opdringerige verkoper.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden