Hoe je wasmachine reinigen

Voor het schoonhouden van je wasmachine, moet je je wasmachine een aantal keer per jaar reinigen. Indien je je wasmachine niet goed onderhoudt, loop je de kans dat je wasmachine zal gaan stinken. Dat willen we koste wat het kost toch voorkomen! Een wasmachine bestaat uit verschillende onderdelen, die je allemaal op een andere manier moet schoonmaken om problemen te voorkomen.

Het externe deel van de wasmachine

Het externe deel van de wasmachine is eigenlijk de minst belangrijke om te reinigen en bovendien is die gemakkelijk te reinigen. Je kan het externe deel van de wasmachine gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek en wat zeep of reinigingsmiddelen. Let er wel op dat de reinigingsmiddelen niet per ongeluk in de wastrommel of de lade terechtkomen, anders kan dit nare gevolgen hebben!

Het deurtje van de wasmachine

Regelmatig zitten er nog kleine voorwerpen in de zakken van een broek die je in de was doet. Het eerste wat je kunt doen, is dat op voorhand controleren. Maar het valt niet uit te sluiten dat er zich voorwerpen en vuiligheid zullen nestelen onder de rubberen band aan het deurtje van de wasmachine. Controleer dit dan ook regelmatig en reinig het indien nodig.

De lade van de wasmachine

De wasverzachter en wasmiddelen die je in de lade van de wasmachine doet, kunnen na verloop van tijd gaan aankoeken. Daarom is het beter om af en toe die lade schoon te maken. Dit kan je heel gemakkelijk doen door de lade onder de kraan te houden en eventueel wat te schrobben met een tandenborstel of schuurspons.

De toevoer

De toevoer van water in een wasmachine moet eerst door een filter. Als je merkt dat het langer dan normaal duurt eer er water in de wasmachine zit, zit die filter waarschijnlijk verstopt. Dit kan je zelf oplossen door eerst de kraan van de waterleiding af te zetten. Vervolgens moet je de slang van de watertoevoer er af draaien. Dan zie je de filter zitten en kan je ze reinigen met een borstel.

De afvoer

Het grootste probleem dat zich echter kan voordoen, is het moeizaam wegpompen van het water. Dit komt dan omdat de pomp geblokkeerd wordt door voorwerpen zoals spelden en muntstukken. Helaas is dit het moeilijkste om zelf te reinigen en is het beter dat je dit laat doen.

Een stinkende wasmachine, wat nu?

De stank van een wasmachine komt meer dan waarschijnlijk doordat je je wasmachine niet genoeg onderhouden hebt. Gelukkig valt daar wel iets aan te doen. De oorzaken van de stank zijn meestal het gevolg van het niet voldoende reinigen van de lade en de deur. Indien je last van stank hebt, reinig je eerst zowel de lade als de deur. Vervolgens giet je wat natuurazijn in de lade in plaats van wasmiddel. Daarna laat je je wasmachine op 90° draaien en na afloop zou de stank verdwenen moeten zijn. Als dit niet het geval is, kan je dit nog eens opnieuw proberen maar dan met een speciaal commercieel reinigingsmiddel. Als zelfs dat niet helpt, moet je advies vragen aan een vakman.

Lees ook

Onderhoud Wasmachine