Welke droogkast kopen

Droogkasten hoe en wat

droogkast leerwikiEen droogkast is in elk huishouden tegenwoordig standaard aanwezig. Vooral tijdens de winter is dit apparaat welkom, tenzij je in Spanje woont! En de ouderwetse wasdraad dan? Pluspunt voor een droogkast is in elk geval dat het beter is voor de vochtigheid in de kamer om een droogkast te gebruiken dan het wasgoed binnen te drogen. De vochtigheid die uit het binnen ogehangen wasgoed komt, moet immers ergens naartoe: in de muren, in de meubels, in het beddegoed om maar enkele voorbeelden te noemen. Dit artikel is dus een pleidooi voor de droogkast, zeker op een appartement.  

 

De verschillende types droogkasten

Er zijn 3 types:

1. Droogkast met luchtafvoer

Dit is qua techniek de eenvoudigste uitvoering en bijgevolg ook de goedkoopste. Dit ondanks het feit dat er een afvoerbuis moet worden geplaatst tussen deze droogkast en het ventilatieluik die (bij voorkeur) uitmondt in een buitenmuur (of in een spouwmuur). De warme en vochtige lucht wordt dus afgevoerd uit de ruimte waar uw droogkast staat. Meestal kunt u deze klus zelf klaren mits een beetje handigheid en het juiste gereedschap. Nog een tip: plaats de afvoerbuis nooit verticaal!

2. Droogkast met condensatie

De condensatiedroogkast is eenvoudiger te installeren dan een droogkast van het type 1. Dat is logisch: u hebt immers geen afvoerbuis nodig. U hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken en u kunt gaan drogen. Dit type is bijgevolg uiterst geschikt in woningen of appartementen waar geen opening naar buiten voorhanden is.

Hoe werkt deze kast dan?

Het apparaat werkt zoals dat wordt genoemd met een gesloten circuit. Dit betekent dat de waterdamp die door de verwarming in de kast uit het wasgoed komt, wordt afgekoeld, opnieuw wordt omgezet in water en wordt opgevangen in een bak (reservoir). Die moet u dan leegmaken.

3. Droogkast met condensatie èn warmtepomp

Dit type kast is eigenlijk een verbeterde vorm van type 2. Nog beter aan dit apparaat is dat het nog energiezuiniger is (energielabel A).

Hoe werkt de kast?

De lucht van deze droogkast wordt verwarmd dankzij een ingebouwde warmtepomp. U denkt hierbij wellicht: zo'n droogkast verbruikt nog meer elektriciteit. Niets is minder waar. Lees verderop. Wel is het zo (uiteraard) dat deze apparatien duurder in aankoop zijn. Maar duur is ook merkgebonden! 

Welke kenmerken zijn nog van belang?

1. Capaciteit

Afhankelijk van de grootte van uw huishouden is de laadcapaciteit van uw apparaat. In het algemeen kunt u hierbij kiezen uit: 6 kg, 7-8 kg en 9 kg of meer.

2. Besturing

De besturing kan op 2 manieren: Tijdsgestuurd of Elektronisch.

3. Energieklasse

Hier is al genoeg over geschreven: A, B of C.

4. Stroomverbruik

De algemene regels voor stroomverbruik kunnen als volgt worden samengevat:

♦ een droogkast met luchtafvoer (zie 1) verbruikt minder stroom dan een condensatiekast (zie 2 en 3)

♦ hoe groter uw trommel (laadvermogen), hoe meer verbruik.

♦ Zeer opvallend: een apparaat met èn condensatie èn ingebouwde warmtepomp (zie 3) is uiteraard duurder in aankoop maar verbruikt aanzienlijk minder stroom dan de typen 1 en 2. Bevraag u dus goed in uw verkooppunt!

De specificaties van het droogprogramma:

  1. Antikreukfase?
  2. Stoomfunctie?
  3. Speciaal ecoprogramma?
  4. Waarschuwingslampje voor de filterreiniger?
  5. Geluidniveau? (bijvoorbeeld bij plaatsing in een appartement)
  6. Vergeet niet: de afmetingen!

Prijzen

Zoals reeds vermeld: luchtafgevoerde droogkasten (1) zijn goedkoper dan condensatiedroogkasten.

Een indicatie:

→ luchtdroogkasten vanaf 6 kg: € 199 tot € 399 tot € 649.

→ condensatiekasten vanaf 6 kg: € 299 tot € 399 tot € 879.

→ condensatie + warmtepomp vanaf 7 kg: € 849 tot € 899 tot € 1549.

Het is ook algemeen bekend dat het merk Miele staat voor superkwaliteit maar ook voor het duurste merk!

Conclusie

Een gemiddelde droogkast is nog best betaalbaar. Er zijn ook duurdere kasten: vooral de kasten van het type 3. Het stroomverbruik van deze apparaten is ook beduidend minder: gemiddeld zeker de helft tot 1/3 van de andere typen. Afhankelijk van hoe dikwijls u uw droogkast gebruikt mag de gemiddelde leeftijdsduur van een droogkast worden geschat op 7-8 jaar voor een gemiddeld huishouden (4 personen) en een gebruik van 3 keer/week.

Links

Tips: Bezuinigen met uw droogkast!