Zo kiezen we de beste wasdroger

Inleiding

Je bent aan een nieuwe wasdroger toe, maar je geraakt er maar niet uit welk model of systeem van wasdroger het meest geschikt voor jou is. Niet zo verwonderlijk, want de keuze aan wasdrogers was nooit groter. Hoe pakken we onze zoektocht naar de voor ons meest geschikte wasdroger aan, en op wat moeten we letten om van onze wasdroger zo lang mogelijk te kunnen genieten? Wat is de beste wasdroger?

Verschillende soorten wasdrogers

Een gezin met kinderen kan eigenlijk niet zonder wasdroger. Met zo een toestel beschikken we in een mum van tijd over droge kleren. Maar hoe kiezen we nu de beste wasdroger? Wasdrogers zijn er vandaag in alle mogelijke modellen, afmetingen en soorten droogsystemen. Kiezen we voor een condensdroger of voor een warmtepompdroger? Of wordt het uiteindelijk toch maar een wasdroger met luchtafvoer? Bij onze zoektocht naar de beste wasdroger moeten we uiteindelijk ook nog met andere factoren rekening houden, als trommelinhoud en het maximum vulgewicht, en zeker met het energieverbruik en het aantal wasprogramma's waarover onze toekomstige wasdroger beschikt.

Energiezuinige wasdrogers

Het energieverbruik van een wasdroger is uiteraard belangrijk. De ene wasdroger is immers de andere niet. De ene wasdroger is een echte energievreter, terwijl de andere zich met heel wat minder energie tevreden stelt. Kiezen we voor de energiezuinigste wasdroger, dan hebben we de keuze tussen een gasgestookte wasdroger of een warmtepompdroger. Hou er rekening mee dat beide types wasdrogers duurder zijn in aankoop dan condenswasdrogers en luctafvoerdrogers. Warmtepompdrogers verwarmen de lucht met een ingebouwde warmtepomp. Voor een wasdroger op gas hebben we een speciale gasaansluiting nodig, voor velen dé struikelblok. Luchtafvoerdrogers zijn energiezuiniger en goedkoper in aanschaf dan condenswasdrogers.

Condensdrogers toch op waterafvoer aansluitbaar

Condenswasdrogers zijn de laatste jaren erg populair. Hier wordt de warme en vochtige lucht opgevangen in een speciaal reservoir. In vele gevallen kunnen we dit condenswater ook afvoeren via een speciaal afvoerslanggetje. Dit is meestal aangebracht in de afvoerpijp van deze condenswasdroger. Recent zijn er in de gespecialiseerde handel afvoersets verkrijgbaar, die ons in staat stellen onze condenswasdroger toch op een waterafvoer aan te sluiten.

Gaswasdroger geschikt alternatief

Een geschikt en energiezuinig alternatief is ongetwijfeld de gaswasdroger. Zoals de naam zelfs suggereert werkt deze op gas in plaats van op stroom. Een gaswasdroger is duurder in aankoop dan een klassieke wasdroger op electriciteit. Via een lagere energiefactuur wordt deze meerkost echter al vlug terug verdient. Met de gaswasdroger sparen we tijd, energie én geld. Met deze wasdroger is onze was veel sneller droog, omdat er per minuut meer warme lucht door de droogtrommel wordt gestuurd. Alles heeft echter voor- en nadelen en dat is hier niet anders. De installatie van een gaswasdroger is niet zo eenvoudig, omdat er een speciale gasaansluiting voor noodzakelijk is.

Innovatieve technieken

Producenten van wasdrogers denken meer en meer aan het ontwerpen van energiezuinige en dus milieuvriendelijke toestellen. Ze zijn bovendien uitgerust met de meest vooruitstrevende technieken die ons het leven gemakkelijker maken. De zelfreinigende condensor is het allerlaatste snufje op dit vlak. Deze slaagt erin onze was pluisvrij te houden. Dankzij deze technieken ondergaat onze kleiding een minimum aan slijtage, en komt haast kreukvrij tevoorschijn, zodat strijken haast overbodig wordt. Nieuwe wasdrogers zijn niet alleen zuiniger, maar ook doeltreffender én geluidsarmer. Bedenk echter bij je uiteindelijke keuze dat al deze extra's ook geld kosten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden