Draadloos tv kijken, nieuwe ontwikkelingen en producten

Inleiding

Vroeger was er slechts één televisie in huis, die braaf in de woonkamer stond en waarbij onze ouders bepaalden naar welk programma er gekeken werd. Met de opkomst van de design flatscreen HD lcd tv willen we het liefst meerdere televisies in huis om ons eigen favoriete programma te kijken of om in welke ruimte dan ook het nieuws of de sport te kunnen volgen. Gelukkig kunnen we inmiddels overal draadloos tv kijken. In dit artikel de diverse mogelijkheden en producten op een rijtje.

Diverse manieren van draadloos tv kijken

Hoe vaak hebben we niet lopen klungelen met draden, verlengsnoeren en stekkerdozen om de televisie neer te kunnen zetten op de plek waar je dat wilde. Of hebben we ons lopen ergeren aan die zichtbare wirwar van draden, waardoor je van ellende maar een kast om je tv heen kocht, zodat het nog een beetje toonbaar bleef in je woonkamer. Laat dat nu al lang niet meer hoeven.....want er zijn verschillende manieren om draadloos tv te kijken.

1) via je laptop kun je online tv kijken waar je maar wilt

2) door middel van zenders en receivers wireless linken van televisies in verschillende ruimtes

3) draagbare tv’s (portable tv) met oplaadbare accu

4) de draadloze HD tv met HDMI of WHDI technologie

Online tv kijken via je laptop

Door de WiFi (Wireless Fidelity) technologie kunnen we met onze laptop internetten waar we maar willen. Via Uitzending Gemist of de eigen websites van de diverse omroepen kun je daardoor je favoriete tv-programma´s bekijken op het moment dat het jou uitkomt.

Nadelen:WiFi werkt voornamelijk op korte afstanden en voor internetten buitenshuis bij een WiFi punt moet je veelal apart betalen. Daarnaast zijn ook niet alle tv-programma´s via internet beschikbaar, of er moet voor betaald worden. Verder zijn er programma´s die je alleen vanuit Nederland mag bekijken en waarbij een buitenlands ip-adres wordt geweigerd.

Zenders en receivers wireless tv

Met draadloze zenders kunt u meerdere tv’s in je huis plaatsen zonder dat je de kabel door je hele huis moet trekken. De firma Marmitek heeft een aantal draadloze A/V zenders in hun productenrange, zoals onder andere de GigaVideo800 HDMI en de TV Anywhere.

De GigaVideo800 HDMI is een ontvanger die de HDMI kabel van uw HD tv vervangt waardoor u de HD tv kunt neerzetten of ophangen waar u wilt, de ontvanger monteer je onzichtbaar in de buurt, en de verbinding is draadloos. De TV Anywhere is een draadloze antennedoos waarvan het Multi Europe standaard (PAL BG / PAL I / SECAM) signaal door muren en plafonds gaat waardoor u niet meer afhankelijk bent van een antenne-aansluiting of een coaxkabel. Nadeel: Je moet naast de basisset met één zender en één ontvanger, extra ontvangers kopen per extra tv waar je ontvangst op wilt hebben. Basisset rond de 130 Euro, losse ontvangers rond de 45 euro.

Portable tv

Een portable tv is natuurlijk ideaal wanneer je tv wilt kijken op afgelegen plaatsen waar je geen WiFi punt in de buurt hebt, zoals op een boot of op een fijne wildcampeerplek in de natuur.

Voorbeelden zijn:

De Philips PET745: Dit is eigenlijk een draagbare DVD speler maar met een digitale TV-ontvanger ingebouwd. Er wordt een kleine antenne meegeleverd waardoor u naast uw dvd’s ook ongecodeerde tv-programma’s kunt bekijken. Deze tv heeft een 7” LCD-scherm en u kunt ongeveer 5 uur lang kijken. Verkoopprijzen: tussen de 170 en 240 Euro.

De NU WTW154 Wireless TV van de Nu Inc uit Taiwan is een draadloze, draagbare, waterproof 15.4” LCD televisie. Ideaal voor rond het zwembad, in je badkamer of op je boot. De uitklapbare steun waar je de tv mee neer zet is bij inklappen meteen je handvat om hem aan te dragen. Deze tv bevat een oplaadbare accu en er zit een zender (transmitter) bij die je kunt koppelen aan de tv kabel, je computer, je dvd-speler of een camera. Over het bereik liggen de berichten nogal uiteen, van 30 tot 100 meter. Je kunt ongeveer 3 uur lang kijken. De richtprijs ligt rond de 1500 Euro.

De Sony XEL-1 OLED LCD tv . Met het platste scherm ter wereld, 3mm, zijn mooie design en het energiezuinige OLED scherm een prachtige draagbare tv. De XEL-1 OLED bestond al, maar om te bewijzen dat OLED heel energiezuinig is heeft Sony er een batterij ingebouwd. De energie komt nu van een oplaadbare accu en maakt een draadloze verbinding naar een HD tv tuner. Daardoor kun je deze tv dus neerzetten waar je wilt of het scherm ophangen waar je wilt. Nadelen: klein scherm 11" scherm, ontzettend duur prijzen tussen de 2500 en 3000 Euro, en er is nog geen informatie beschikbaar over hoe lang het OLED scherm kan draaien zonder netvoeding.

Draadloos tv kijken

Het nieuwste van het nieuwste zijn de HD LCD tv’s waarbij de televisie helemaal kabelvrij is, op het stroomsnoer na. In de HD tv zit een ontvanger die het HD signaal, draadloos verzonden door een wireless HDMI (High Definition Multimedia Interface) of een WHDI (Wireless Home Digital Interface), in full HD kwaliteit op het LCD scherm weergeeft.

De HDMI of WHDI, media receiver of HD-box genoemd, is een kastje met een ingang voor de kabel en met aansluitingen voor allerlei andere apparatuur, zoals bijvoorbeeld een dvd-speler, dat je kunt plaatsen waar je wilt, uit het zicht.

De Sony BRAVIA ZX1: Een 40” scherm full HD LCD tv, van 9,9 mm dik, met een HDMI die een reikwijdte van 25 meter heeft. Het signaal wordt real-time doorgegeven, fijn voor gamers. Prijsindicatie: rond de 1500 Euro.

Mitsubishi is de eerste die een HD tv heeft ontwikkeld met een Wireless High Definition Interface (WHDI). De HD tv is 4 cm dik en de bedoeling is ze te gaan leveren met diverse schermformaten beginnend bij een 40” HD tv. Reikwijdte van het signaal ongeveer 30 meter. WHDI heeft als voordeel ten opzichte van wireless HDMI dat het HD signaal ongecomprimeerd wordt verzonden. Op dit moment is de HD tv nog niet op de markt, maar dat gaat dit jaar nog wel gebeuren in Japan. Voor welke prijs, dat is nog onbekend....wij zullen nog eventjes geduld moeten hebben.