Hoe koop ik de beste flatscreen tv

Inleiding

Als je een nieuwe flatscreen tv wil kopen kan je het best met een aantal punten rekening houden, zodat je kijkgedrag het best wordt afgestemd op de keuze van het scherm. Als je weet wat je eisen zijn m.b.t. een tv scherm kan je beter voorbereid naar de winkel stappen en beslissen of je een plasma-tv of lcd-tv verkiest.

Wat zijn je eisen?

Alvorens je naar de winkel stapt kan je hier best even bij stilstaan. Vragen die je jezelf hierbij moet stellen zijn onder andere:

  • Wil ik een groot of klein tv scherm?

Als je een heel groot scherm wil kan je best kiezen voor een plasmascherm. Over het algemeen geeft deze een betere kwaliteit dan een LCD- tv. Als je een kleiner scherm wil kan je beter kiezen voor een LCD-tv. De hoge resolutie ervan is bijvoorbeeld ook beter om games op te spelen. Hou ook rekening met de kijkhoek. Plasma heeft een maximale kijkhoek van 160 graden. Bij LCD tv's is de kijkhoek kleiner afhankelijk van het model dat je koopt (varieert tussen 90-130 graden)

  • Kijk ik veel naar sport en naar films?

Een Plasmascherm heeft een breder kleurenpallet en geeft ook zwarttonen beter weer dan een LCD scherm. Donkere scenes in films bijvoorbeeld komen beter tot zijn recht op een plasmascherm. Een plasmascherm heeft eveneens een betere responstijd dan een (ouder)LCD-scherm. Dit wil zeggen dat bewegende beelden zoals een bal die heen en weer vliegt scherper weergegeven worden en de beweging ziet er ook natuurlijker uit. Niettemin worden de verschillen tussen een lcd- tv scherm en een plasma-tv scherm steeds kleiner.

  • Levensduur van het scherm?

De lichtsterkte van een plasma gaat na enkele jaren achteruit. LCD gaat ong. 30 jaar mee en een plasmascherm 20 jr. De lichtsterkte bij een LCD scherm blijft wel gelijk gedurende de levensduurte.

  • Wat met het stroomverbruik?

LCD is voordeliger wat betreft het stroomverbruik. Een LCD scherm heeft een constant energieverbruik. Dit komt omdat de lichtbron steeds brand. Bij een plasmascherm varieert het stroomverbruik naargelang de inhoud van het beeld. Als je bijvoorbeeld een donkere film bekijkt op een plasmascherm kan het zijn dat deze dan minder stroom verbruikt dan wanneer je dezelfde film op een LCD scherm bekijkt. Gemiddeld verbruikt een plasmascherm 33% meer dan een lcd scherm

  • Wat is mijn budget?

Over het algemeen zijn LCD schermen goedkoper dan plasmaschermen.

In de winkel

  • Bekijk de schermen onder verschillende hoeken en kijk of de kwaliteit naar wensen is. Zet een stapje achteruit als je dit doet. Neem de tijd om alles goed te bekijken.
  • Als je de plasma en LCD schermen naast elkaar gaat vergelijken probeer dan ook verschillende uitzendingen te bekijken zoals sport of een film en kijk naar de contrastverhoudingen en de kwaliteit van de bewegende beelden.
  • Vraag aan de verkoper of het mogelijk is om verschillende tv-signalen te bekijken op de schermen. Zoals bv DDT-beeld en HD-beeld. Dit kan ook een verschil in beeldkwaliteit geven op verschillende schermen.
  • Hou er rekening mee dat de verlichting in een winkel niet dezelfde is als die bij jou thuis en dat dit ook een invloed kan hebben op de helderheid van het beeld.
  • Ga naar verschillende winkels om prijzen te vergelijken en vraag voldoende informatie aan de verkopers.

Andere interessante artikels om te lezen: Wat is een LED TV? en Wat is een OLED TV?