Internet televisie, je pc op je tv

Inleiding

Tv kijken op je pc of laptop, dat kennen we inmiddels wel. Internet surfen op je mobieltje ook. Foto’s en video’s bekijken en gamen op je tv is ook al niet meer nieuw. Maar wat wel nieuw is, en een droom van velen, is onbeperkt op internet surfen via je televisie.

Internet televisie, dat kan nu met PConTV, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf, Dutchtronics.

Televisie gekoppeld aan je computer, tot nu toe

Met de huidige technologische mogelijkheden zijn de computer, laptop, mobiele telefoon, radio en televisie steeds meer naar elkaar toe aan het groeien, zodat je waar je maar wilt en op de manier die jij wilt de beschikking hebt over informatie en entertainment op middels beeld en geluid.

Je kon natuurlijk al gemiste tv-programma’s via internet bekijken maar dat is toch anders dan op dat grote scherm in je woonkamer vanaf je comfortabele bank.

En een verbinding maken tussen je pc en je televisie was ook al mogelijk, middels ATI en nVidia kaarten, videokaarten met een TV-out stekker die aan te sluiten zijn op de video-ingang van je tv. Niet echt gebruiksvriendelijk: een hoop geknutsel om de aansluitingen aan elkaar te knopen, terwijl je televisie en je computer meestal niet in dezelfde ruimte staan, of met een laptop op schoot moeten kijken, schakelen tussen de tv en de pc is niet altijd even eenvoudig en niet alle mogelijkheden van je computer kunnen hiermee bekeken worden.

Philips bracht in de lente van 2009 Net TV op de markt waarmee je internet op je tv kan bekijken. Het nadeel hiervan is dat je wel een Philips televisie van de 8000 of 9000 series of de Cinema 21:9 moet aanschaffen, daar zit Net TV namelijk in geïntegreerd.

Daarbij heeft Philips zelf een selectie gemaakt van lokale websites per land die speciaal aangepast zijn voor het bekijken met Net TV, dus kun je niet onbeperkt alle sites bezoeken. En ook met Net TV kun je niet alles op je computer bekijken, zoals documenten, spreadsheets, powerpointpresentaties, foto’s enzovoorts.

Internet Televisie

Dutchtronics is een klein start-up bedrijf uit Capelle aan den IJssel, waar consumer electronics technologie wordt ontwikkeld. Samen met het Spaanse powerline technologie bedrijf DS2 en twee Aziatische bedrijven voor de hard- en software, AWIND en Unihan, hebben ze een set top box ontwikkeld waarmee aan alle bovengenoemde beperkingen een eind is gekomen. En nu in november 2009 staat deze set top box, PConTV genaamd, op de markt.

Een set-top box (afgekort: STB) is een elektronisch apparaat dat externe bronnen (zoals een ethernetverbinding, een satellietschotel of een kabel) aan je televisie verbindt en die het signaal zodanig decodeert dat je het op televisie kunt bekijken. Met de set top box PConTV kun je je computer via je televisie bedienen met een draadloos toetsenbord en een afstandbediening.

PConTV, hoe werkt het

De set top box werkt met PLC (power line communication), ook wel powerline technologie genoemd, waarbij dataverkeer via de dezelfde electrische bedrading loopt als voor bijvoorbeeld je lampen, en waardoor je computers overal in huis via het stopcontact aan een internet modem kunt aansluiten. Via een HDMI kabel wordt de set top box PConTV verbonden met je televisie en via en geluidskabel met je stereo-installatie. De bijgeleverde software installeer je op je computer, en via het draadloze toetsenbord en de afstandsbediening kun je via een menu op je televisie je computer bedienen. Alles wat er op je harde schijf staat is beschikbaar en dat geldt ook voor alle pc-applicaties, zoals het beluisteren van muziek, e-mailen, gemiste tv-uitzendingen of you-tube filmpjes bekijken, etc. .

Voordelen

  • Gemakkelijk in gebruik, je hoeft geen extra kabels door je huis te trekken en de installatievoorschriften zijn redelijk eenvoudig.
  • De set top box wordt geleverd samen met twee modems, een draadloos toetsenbord, een afstandsbediening en software.
  • Hoge kwaliteit, via je televisie en stereoinstallaties of dolby surround systems kun je beeld en geluid in HD kwaliteit bekijken.
  • Het full HD 1.080 progressive streamen middels powerline omzeilt het gebruik van kabels of de onveiligheid en kwaliteitsverlies door storing van een draadloos netwerk.
  • Je kunt maar liefst acht computers en externe harde schijven integreren in je televisie, waarbi je toegang hebt tot alle programma’s die op je pc staan.
  • Je kunt ongelimiteerd op het internet surfen.
  • Volledige desktop sharing, terwijl iemand anders gewoon op een computer gewoon bezig is, kun jij op de televisie de computer bekijken. Dit geldt ook voor alle andere computers die je op een netwerk hebt aangesloten.

Nadelen

  • Vooralsnog niet heel erg goedkoop, PConTV kost rond de 399 euro. Alhoewel ik hem bij Bol.com al voor 349 euro heb zien staan.
  • Het apparaat is nog niet geschikt voor de MAC van Apple.
  • Het gebruik vereist eigenlijk een moderne flatscreen met alle aansluitmogelijkheden. Het best te gebruiken in combinatie met een full HD TV. Heb je nog een traditionele beeldbuis televisie, dan is de beeldkwaliteit minder goed en moet je controleren of je de PConTV set top box wel kunt aansluiten. Een televisie met een HD Ready 1080p logo is zeker geschikt.