Wat is het deep web

Inleiding

The Deep Web wordt ook wel eens Deepnet, Invisible Web of Hidden Web genoemd. Dit is het gedeelte van het internet waar waarschijnlijk 80% van jou vrienden en kennissen nog nooit van gehoord heeft en 95% nog nooit eens is op geweest. Het is het gedeelte van het internet waar je met je “gewone” internet browser niet op kan komen. En het wordt ook nog wel eens gezien als de donkere kant van het internet. Deze blog verschaft alleen maar informatie en spoort de lezers ook niet aan tot het ondernemen van illegale activiteiten.

The Deep Web

Net zoals in de echte wereld heb je op het internet ook een complete illegale wereld. Een van de belangrijkste doelen van de illegale wereld is natuurlijk het uit handen blijven van de politie. Het normale internet stuurt gegevens van jouw computer naar de website en weer terug. Dat maakt jou heel makkelijk te traceren voor overheidsinstellingen zoals de politie en de geheime dienst. De gegevens op the Deep Web zijn zo versleuteld dat beide partijen anoniem blijven. Dit functioneert als een muur tussen de overheidsinstellingen en mogelijke criminelen.

Wat is er te vinden?

De wereld van The Deep Web is onvoorstelbaar. Hier is vrijwel alles te vinden wat je op het “normale” internet niet tegenkomt. Als je weet waar je het moet zoeken kun je er vrijwel alles verkrijgen. Je kunt online volop drugs en wapens bestellen. Ook het vinden van een huurmoordenaar is totaal geen probleem. Daarnaast zijn er ook nog veel ziekere spullen zoals snuff en kinderporno.  De meest bekende website is toch wel the Silk Road. Deze website is op 2 oktober 2013 uit de lucht gehaald maar op 6 november 2013 is The Silk Road 2.0 al online gegaan.

Hoe werkt het?

Zonder er een lang en technisch verhaal van te maken kan ik zeggen dat alle internetadressen en websites compleet versleuteld zijn. Je kunt hier ook alleen maar via speciale “Deep Web” browsers terecht. De internetadressen zijn vervangen door een serie van cijfers en letters die continu verandert zodat deze niet te traceren zijn. En ze eindigen allen op .onion. Bijvoorbeeld: y3fpieiesa2sin4a.onion (Deze link werkt bewust niet). Het is net zo volledig als het “normale” internet. Het heeft zoekpagina’s, webshops en zelfs een eigen Wikipedia.

Is het illegaal om op het Deep Web te surfen?

Ja en nee. Wat betreft de wet is het nog een grijs gebied. Het is niet illegaal om op het internet te surfen maar je komt wel in aanraking met illegale producten/diensten. Natuurlijk is het bestellen van deze producten/diensten in ieder geval illegaal. En de straffen zijn net zo hoog als dat je deze praktijken in de “normale” wereld uitoefent.  

Conclusie

Zoals je kunt lezen is The Deep Web een erg interresante maar vooral gevaarlijke wereld. Er zijn gevaarlijke partijen zoals Al Queda op actief en het is dus geen wereld om als internet wizkid op rond te spoken. 

Deze blog is alleen geschreven voor educatieve doeleinden. De auteur en Leerwiki.net zijn op geen enkele manier aansprakelijk voor eventuele acties van lezers.