Wat is glasvezel

Inleiding

Glasvezel is dé nieuwe manier om razendsnel internet, digitale televisie, digitale radio en digitale telefonie te ontvangen. Er wordt veel reclame voor gemaakt door diverse telecommunicatieaanbieders. Maar wat houdt het nou precies in? Is het zoveel beter dan de “gewone” kabel? In dit artikel vindt u de basisinformatie over glasvezel.

Wat is glasvezel?

Telefoonlijnen en coaxkabels bestaan uit koperen draden. Via elektrische stroompjes wordt de data verzonden naar de ontvanger. Glasvezelkabels bestaan uit haardunne glasvezels waardoor laserlicht wordt gestuurd. Aan de ene kant wordt dit de glasvezels ingezonden, waarna het zich met de snelheid van het licht door de vezels verplaatst en het aan de andere kant wordt ontvangen door een ontvanger. De dataoverdracht vindt plaats door het kort achter elkaar aan en uitschakelen van deze laser. Het is vergelijkbaar met morsecode, waarbij door middel van korte en lange signalen informatie wordt verzonden.

Waarom glasvezel?

In ons leven wordt meer en meer gedaan met telecommunicatie. Vrijwel iedereen heeft een radio, televisie en internetverbinding in huis. Door de ontwikkeling van steeds nieuwe en veeleisender toepassingen moeten er steeds grotere hoeveelheden gegevens uitgewisseld worden. Nu kunnen de ADSL- en kabelverbindingen dit nog aan, maar met het oog op de toekomst is een beter netwerk met een hogere capaciteit nodig. Glasvezel biedt een enorme capaciteit, passend voor nu én in de toekomst.

Beschikbaarheid van glasvezel?

Er wordt druk gewerkt aan de glasvezel infrastructuur in Nederland. Bij de andere typen verbindingen zoals ADSL of coaxkabel, bestaat het netwerk van de centrale naar de wijkcentrale of wijkverdeler meestal wel uit glasvezelverbindingen (Fiber to the Curb: FTTC), maar het laatste stukje van de wijkcentrale naar uw huis is coaxkabel. In diverse gemeenten in Nederland is al (een gedeelte van) het glasvezelnetwerk doorgetrokken naar de woningen. Dit wordt ook wel Fiber to the Home (FTTH) genoemd. Op bijvoorbeeld http://www.glasvezel.nu/ kunt u de beschikbaarheid in uw wijk controleren.

Providers van glasvezel?

Glashart is de organisatie die de aanleg en exploitatie van het glasvezelnetwerk beheert. Via die infrastructuur kunnen diverse providers glasvezelverbindingen aanbieden. Omdat glasvezel tot op heden vooral beschikbaar is in kleinere gemeenten (lokale projecten), zijn de aanbieders vooral kleinere providers en bewonersinitiatieven. Er zijn pas twee grote spelers ingestapt, KPN Glasvezel en Alice. Op http://www.glasvezel.nu/ kunt u de providers in uw regio opzoeken.

KPN Glasvezel

KPN Glasvezel biedt drie pakketten aan. Het Brons, het Zilver en het Goud pakket.

  • Het Brons pakket kost €65 per maand en levert 30 Mbit download, 3 Mbit upload en 50 digitale televisiezenders.
  • Het Zilver pakket kost €80 per maand en levert 50 Mbit download, 5 Mbit upload en 70 digitale televisiezenders.
  • Het Goud pakket kost €110 per maand en levert 60 Mbit download, 6 Mbit upload en 100 digitale televisiezenders.

Bij alle pakketten kunt u gratis naar vaste nummers in Nederland bellen, u kunt ‘on demand’ films bestellen, u beschikt over 90 digitale radiokanalen en twee digitale ontvangers inclusief harddiskrecorder. Tegen bijbetaling zijn er extra opties mogelijk, zoals het ontvangen van het sportkanaal Eredivisie Live, aansluiting op alarmservices of een extra televisieontvanger. Zie voor meer informatie http://www.kpnglasvezel.nl/web/home.htm.

Alice

Alice levert één pakket via glasvezel, het Alice Comfort Plus abonnement. Het pakket biedt voor €44,90 per maand een up- en download snelheid van 20Mbit. Daarnaast ontvangt u 39 digitale televisiezenders en 25 digitale radiokanalen. Ook kunt u onbeperkt bellen naar vaste nummers in Nederland en tegen lage tarieven bellen naar mobiele en buitenlandse nummers. Tegen betaling zijn er extra opties mogelijk, zoals Talk4Free (gratis of tegen scherpe tarieven bellen naar vaste nummers in diverse Europese en niet-Europese landen). Zie voor meer informatie http://www.alice.nl/producten/alice_comfortplus.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden