ImHalal: de islam zoekmachine

ImHalal: De Islam zoekmachine

Volgens de islamitische overtuiging zijn sommige handelingen of producten Halal. Dit betekend zoveel als 'rein' of 'toegestaan'. Deze richtlijnen zijn afgeleid uit de Koran. De voorschriften zijn over het algemeen bekend voor voedsel, maar worden ook toegepast op andere handelingen of producten.

In het bijzonder wordt deze richtlijn voor moslims toegepast op een internetzoekmachine. Wanneer je op zoek bent naar bepaalde informatie, zal Imhalal.com enkel de halal zoekresutaten weergeven. Wanneer je zoekterm dreigt resultaten te geven die niet Halal zijn, krijg je een waarschuwing. Vandaar ook de naam: 'I'm Hallal' of 'Ik ben Hallal'.

Waarschuwing

De waarschuwingen gaan je zoektermen opdelen volgens het Haram-niveau. Haram wordt populair gebruikt als het tegengestelde van Halal, en betekend: 'onrein' of 'verboden'. Hoewel bepaalde bronnen deze letterlijke vertaling tegenspreken, wordt deze term toch gangbaar gebruikt.Het Haramniveau gaat van 1 op 3 tot 3 op 3, waarbij 3 op 3 de ergste overtreders zijn. Termen zoals 'gay' of 'prostitute' scoren een 3 op 3. Als je echt wil, kan je toch de zoekresultaten van haramniveau 1 of 2 zien, maar je kan niet voorbij de waarschuwing dat je resultaten haram kunnen zijn. Zoekresultaten voor waarschuwingsniveau 3 worden tegengehouden.

De andere functionaliteiten zijn gelijkaardige aan de google zoekmachine. Voorlopig is Imhalal beschikbaar in 15 talen waarvan de engelstalige versie voorlopig nog het beste werkt.

Een succes

Volgens de nederlandse initiatiefnemer Reza Sardeha (20) van de AZS Media Group is de site een succes. Sinds de site online kwam op 1 september, trok hij in de eerste acht dagen meer dan 300.000 unieke bezoekers.

Om het aantal Haram zoektermen uit te breiden, verwacht Imhalal.com een contributie van zijn gebruikers. Een feedback knop op de hoofdpagina laat je toe zelf Haram termen in te geven. Je mag je idee verdedigen en andere gebruikers kunnen je idee een ranking geven. Op die manier beslissen de gebruikers zelf welke zoektermen als Haram moeten gecatalogeerd worden.

Kritiek

En dit is geen overbodige luxe. Als je met een kritisch oog kijkt, begrijp je niet goed waarom 'anal' een 3 krijgt, maar 'sex' een 2. Ook voor 'homosexuality' scoor je een 3, maar voor 'incest' slechts een 2. Dit bewijst dat het haramniveau een functionaliteit is die voor discussie vatbaar is. Voor de moslimgemeenschap is iets hallal of haram, hetgeen wordt bepaald door de Imam. Maar hoeveel haram iets is, staat nergens vermeld. We rekenen op de discretie van de makers van de site om in hun geloofsovertuiging zich niet te laten meeslepen en objectieve criteria vast te leggen. Een definitie voor haramniveau 1, 2 of 3 konden we niet vinden, maar dat zou de transparantie van deze internet zoekmachine ten goede komen.

Kortom

Imhalal is leuk initiatief voor de steeds groeiende moslimgemeenschap op het internet, maar  zou alvorens aan zelfcensuur te doen, beter de krijtlijnen daarvan tekeken.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden