Joomla installatie op een gratis webserver (deel 1)

Steeds meer websites beschikken over een Content Management Systeem (CMS), zodat er - zonder kennis van HTML, PHP, MySQL, CSS - gemakkelijk aanpassingen kunnen worden gedaan aan de website. Het opzetten van zo'n CMS is helemaal niet zo moeilijk; wel is het belangrijk om er even de tijd voor te nemen om het systeem jezelf eigen te maken. In dit artikel wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een Content Management Systeem van Joomla installeert op je server.

Systeemeisen

Om Joomla te kunnen installeren worden er wel enige eisen gesteld aan je webserver. De minimale eisen zijn dat je de beschikking hebt over minimaal PHP versie 4.3.10 (aangeraden 5.2.x), MySQL 3.23 (aangeraden 4.1.x) en Apache 1.3 (aangeraden 2.x). Indien je dus nog op zoek moet/bent naar een goede webhost, is het raadzaam om hiermee rekening te houden.

Gratis webhost met mogelijkheid tot installatie Joomla

Het is ook mogelijk om Joomla op een gratis webhost te installeren. Je hebt dan niet de beschikking over een eigen domeinnaam, maar wel over de subdomeinnaam. In dit voorbeeld zal gebruikt gemaakt worden van een gratis host (www.woelmuis.nl), waarop Joomla wordt ge├»nstalleerd. Ook is het mogelijk om een andere gratis host te nemen - zoals bijvoorbeeld gratis-host.eu - ; zoek voor nog meer gratis hosts op google. De aanmelding bij woelmuis liep in mijn geval sneller dan bij gratis-host, dus is voor de eerste gekozen.

Instellingen van de database

Om ervoor te zorgen dat je Joomla kunt 'draaien' op je nieuwe server, is het noodzakelijk om eerst even een database aan te maken. Omdat er gebruik wordt gemaakt van woelmuis, zal ik hiervan de instellingen stap voor stap doornemen:

  • Meld je aan bij woelmuis met je gebruikersnaam en wachtwoord
    Controlepaneel Woelmuis
  • In het Controlepaneel ga je naar Maak/verwijder MySQL database
Databasemanagement Woelmuis
  • Kies een naam voor je database en klik op 'Maak database'; Omdat in dit voorbeeld het subdomein joomla.woelmuis.nl is aangemaakt, heb ik gekozen voor joomla_db. Het is immers een database (db) voor joomla.woelmuis.nl
  • Maak nu een gebruikersnaam en wachtwoord aan voor je database en klik op 'Maak gebruiker'
  • Wijs nu privileges toe aan je database en gebruikersnaam, door op 'Wijs privileges toe' te drukken

Hierna ben je voor nu klaar en ga je terug naar het Controlepaneel.

Downloaden van de laatste Joomla versie

Er zijn verschillende websites waar je de laatste versie van Joomla kunt vinden. Ook zijn er versie op de markt met nederlandse taalbestanden. Op www.joomla.org en www.dutchjoomla.org kun je de laatste versie van Joomla vinden en downloaden. In dit voorbeeld maken we gebruik van de dutchjoomla-site om het pakket (inclusief de taalbestanden) te downloaden. Het pakket komt in een zip-bestand.

  • Pak dit bestand uit op je computer
  • Upload alle mappen en bestanden - met een FTP-programma, zoals FileZilla - naar je server
  • Ga - als alle bestanden zijn overgezet - naar jouwdomeinnaam.woelmuis.nl

Als je de joomla-map in zijn geheel hebt overgezet, dan zul je naar jouwdomeinnaam.woelmuis.nl/mapnaam moeten gaan. Als je de inhoud van de map (alle bestanden en mappen uit de hoofdmap) hebt overgezet, dan volstaat jouwdomeinnaam.woelmuis.nl

In deel 2 lees je hoe de installatie en configuratie van joomla op de server in zijn werk gaat. Lees hier verder


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden