Foto gallerij templates: een lijst

Je bouwt een eigen website en je wil je foto's tonen aan je publiek. Je weet al hoe een afbeelding wordt weergegeven, maar je wil iets extra. In dit artikel vindt je een overzicht van een reeks courante systemen die je zelf kan gebruiken.

1. Javascript gebaseerde gallerijen:

Een klik op de afbeelding toont de afbeelding in groter formaat, verduistert de achtergrond zonder een nieuwe pagina te laden. Hiervoor heb je javascript nodig, en nog geen klein beetje. Gelukkig bestaan er pakketten die een hele reeks bewerking voorgeschreven hebben: MooTools of JQuery. Dit zijn bibliotheken die functies bevatten die het maken van gallerijen gemakkelijk maken. Gelukkig zijn er reeds andere webdesigners aan de slag gegaan, en hoeven we het warm water niet meer opnieuw uit te vinden. Het grote voordeel van deze gallerijen is de gebruiksvriendelijkheid van de installatie op je website. Er is bijna overal een tutorial aanwezig om je op weg te helpen deze gallerijen te instaleren. Ook CSS code om je gallerij stijl te geven zit erbij. Geen enkele reden om ze niet te proberen dus!

Mijn persoonlijke top 5 javascript gallerijen:

 1. LightBox 2
 2. Space Gallery
 3. MooTools Gallery
 4. Mini Showcase
 5. Johndesign Smooth Gallery

2. CSS gebaseerde gallerijen:

Deze gallerijen maken gebruik van de kracht van CSS om het 'hover' attribuut te gebruiken als een dynamische selector. De afbeeldingen worden door de CSS vormgegeven als tumbnail of ander formaat, alvorens volledig getoond te worden bij selectie. Het voordeel van deze methode is de zeer kleine script grootte. Je hebt geen externe bibliotheek nodig of andere balast. Dit houdt echter wel in dat deze methode de simpelste van de drie is, en dat de andere 2 methoden meer functionaliteiten inhouden. De CSS code is echter simpel te implementeren en rechtoe rechtaan. Wel moet je opletten dat bepaalde class attributen niet elders op dezelfde pagina worden weergegeven. Een aanrader voor wie niet al te veel toeters en bellen wil.

Mijn persoonlijke top 3 CSS gallerijen:

 1. CSS gallery
 2. Hoverbox Gallery
 3. Sliding Photo Gallery

3. Flash gebaseerde gallerijen:

Zonder twijfel de mooiste gallerijen. De bezoeker wordt verwend met een dynamische omgeving om zijn afbeeldingen te bekijken. Maar hierin ligt ook het grote nadeel. Wanneer de bezoeker geen flashspeler heeft geïnstalleerd, kan hij helemaal niets waarnemen. En deze applicatie maakt je webproject misschien moeilijker dan je tevoren wilde. Ook voor de gebruiker kan deze applicatie verwarring zorgen. Over de jaren is er een wantrouwen gegroeid naar websites toe waar je aangespoord wordt iets te downloaden, al was het maar de laatste flash-speler. Je moet een kleine waarschuwing inbouwen dat je bezoekers waarschuwt, alvorens ze op een foutmelding stuiten. Maar, deze gallerijen ogen zeer mooi en professioneel. Aan jou om af te wegen of het sop de kool waard is.

Mijn persoonlijke top 3 CSS gallerijen:

 1. Flash Paralax Gallery
 2. 3D Curve Wall
 3. dfGallery

Een complete lijst van vele gallerijen kan je vinden op deze link:

Complete Lijst van Gallerijen