Hoe u teveel zoekmachine optimalisatie kunt vermijden

Google Penguin

In de afgelopen periode heeft de zoekmachine ‘Google’ een nieuw soort update geïntroduceerd. Aangezien Google veel gebruikt wordt in Nederland, heeft dit veel effecten gehad op het Nederlandse zoekverkeer. De rangschikking van de zoekresultaten in Google worden berekend op basis van een logaritme. In dat logaritme zijn onder andere het aantal inkomende (back)links en de kwaliteit hiervan opgenomen. Backlinks zijn te vergelijken met stemmen. Hoe meer op uw website is gestemd, des te hoger de kans op een goede positie. De updates van Google zijn bedoeld om de kwaliteit van deze zoekresultaten te verbeteren.

Geschiedenis

In 2011 is Google Panda geïntroduceerd, zie ook dit artikel over google Panda. Deze update is bedoeld om websites met veel webteksten die een lage kwaliteit heeft, lager te laten beoordelen. In de praktijk wordt op dit gebied vooral gekeken naar het aantal woorden op een pagina en de uniekheid van de teksten. Het grootste probleem voor de meeste webbeheerders en webschrijvers was dan ook ‘duplicate content’. De teksten op een website dienen dus volledig uniek te zijn. Google herkent deze namelijk en neemt dit gedeeltelijk mee in de beoordeling. Waar Google Panda vooral gericht was op interne zaken, is Google Penguin echter vooral gericht op de externe factoren.

Doel van Google Penguin

Google Penguin is er primair op gericht om ‘over-optimalisatie’ tegen te gaan. Er wordt vooral gekeken naar de stemmen (backlinks) die richting uw website gaan. Bij Google is namelijk bekend dat veel websites een groot aantal bezoekers heeft, dankzij zelfstandig verkregen inkomende links. Google controleert nu de titels van die inkomende (back) links. Enkele voorbeelden waarmee een inkomende link van een titel (anchortekst) kan worden voorzien:

Backlink Titel
Google ‘Google’
Google.nl ‘Google.nl’
Google zoekmachine Nederland ‘Google zoekmachine Nederland’

Anchorteksten en titels

Google kijkt naar de volumes van de titels. Indien u een groot aantal links heeft met geoptimaliseerde titels, dan kunt u ‘geraakt’ worden door deze update. Dit houdt in dat de zoekresultaten geen advertentie meer weergeven van uw website. Het kan ook zijn dat de positie van uw website lager uitvalt, dan voor de update.

Zoekwoord / spam

Het vaak laten voorkomen van belangrijke zoekwoorden binnen uw website kan zwaar worden bestraft, omdat dit voor Google onder ‘overoptimalisatie’ valt. Als een woord meer dan 4% van het totaal aantal woorden op een pagina voorkomt, kunt u mogelijk al in moeilijkheden belanden.

Hoe is te zien of een website onder overoptimalisatie valt?

De Google Penguin update is op 24 april 2012 geïntroduceerd. In de eerste week van juni is de Google Penguin update tevens nog wat aangepast en verbeterd. Indien uw website na 24 april veel minder bezoekers heeft en/of lagere posities in de zoekmachine heeft, dan is de kans aannemelijk dat uw website door Penguin geraakt is. Praktische dingen die u kunt doen om te achterhalen of u in gevaar bent:

  • Analyse van uw inkomende links op titel en kwaliteit van de bron
  • Analyse van de dichtheid van de (zoek)woorden op een website

Wat te doen als uw website geraakt is?

  • Verminder het optimalisatie proces op uw website: maak minder gebruik van exacte titels. Voorbeeld fout: ‘webdesigners’ voorbeeld goed: ‘webdesigners vinden in uw eigen stad’. Dit vergroot tevens het gemak voor de gebruikers.
  • Zorg ervoor dat tevens uw inkomende (back)links een natuurlijke titel bevat. Voor uw externe backlinks gelden dezelfde tips als voor uw interne links (zie ook het eerste punt).
  • Vermijd links van (externe) blogs
  • Vermijd zoekwoord gebaseerde domeinnamen of verhuis naar een nieuw domein
  • Maak niet teveel pagina’s aan voor uw website
  • Koppel uw website aan social media zoals facebook of google plus

Er zijn wellicht meer zaken die u dient te vermijden. De belangrijkste zaken zijn de titels van uw externe en interne links. Op internet zijn diverse websites uit de zoekresultaten verdwenen. Enkele zijn teruggekomen in de resultaten, na het verwijderen van slechte kwaliteit backlinks. Slechte links zijn links van websites die verkeerde bedoelingen hebben. Een goed voorbeeld is een directory waar u uw link kunt aanmelden. Google heeft ongeveer 10% van de bestaande directories, handmatig uit de zoekresultaten verwijderd.

Conclusie

Google Penguin update is bedoeld om overoptimalisatie tegen te gaan. Op basis van de linkstructuur kan Google de kans aannemelijk maken dat een website een onnatuurlijk linkprofiel heeft. Dit geldt voor zowel interne- als externe links. Als er niet aan zoekmachine optimalisatie wordt gedaan, is de kans erg klein dat een website door Penguin is getroffen.

Hoofdconclusies:

  • Focus niet op linkbuilding
  • Focus op kwaliteit content

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden