Google Panda algoritme

Inleiding

We kunnen meerdere soorten auteurs op internet onderscheiden: de groep die het leuk vindt om te schrijven over een hobby bijvoorbeeld, de groep die schrijft om er geld mee te verdienen en tenslotte de tussengroep die het leuk vindt en er daarnaast nog iets aan kan (bij)verdienen. Deze mix kom je op diverse websites, zoals deze, tegen.

Algoritme

Om goed gevonden te kunnen worden is het noodzakelijk om een artikel te schrijven met een zogenaamde goede content, inhoud dus. Maar wie bepaalt nu wat een goede inhoud is, dit is sterk subjectief. Daarom is hiervoor een oplossing gevonden dat het probleem op een objectieve manier te lijf gaat: het algoritme. Dit algoritme kun je het beste zien als een stappenplan waarin allerlei criteria worden aangegeven waaraan de inhoud dient te voldoen. Dit algoritme wordt regelmatig aangepast om er voor te zorgen dat de kwaliteit wordt gewaarborgd.

Vergelijk het met een schaakwedstrijd: als je telkens tegen dezelfde tegenspeler speelt, leer je hem en zijn denkwijze door en door kennen. Je gaat daarop dan al inspelen hetgeen je tegen een vreemde speler niet zou doen. Ook op internet doet zich dit fenomeen voor en de tegenspelers zijn in dit geval de marketingspecialisten die Google constant analyseren en op basis daarvan hun adviezen afgeven hoe een artikel een hoge(re) ranking kan krijgen. Daarom kan Google niet stil blijven zitten en zal dus bezig moeten blijven om de in hun stappenplan geformuleerde uitgangspunten te heroverwegen, dan wel nieuwe te formuleren.

Panda

In dat kader heeft Google een nieuw algoritme ontwikkeld onder de naam Panda, en dit vanaf 1 augustus 2011 geïmplementeerd. Hieraan werd vooraf al de nodige aandacht besteed, zodat dit niet als een onverwachte actie kon worden gekwalificeerd. Door diverse personen werd ook al waarschuwend de vinger omhoog gehouden en gewezen op de (mogelijke) gevolgen die dit voor de komende ranking zou kunnen hebben.

Inmiddels is het Panda-algoritme manifest geworden, en zijn de effecten duidelijk zichtbaar. De bezoekersaantallen zakken schrikbarend terug doordat je in ranking terug bent gezakt.

Oplossing

Wat kun je nu doen om weer een hogere ranking te bereiken en om weer op het oude bezoekersniveau te komen van diegene die jouw artikel lezen?

De oplossing moet gezocht worden op twee fronten:

  1. Bij de individuele auteur die aan de hand van de door Google gehanteerde criteria zijn artikel gaat (her)schrijven;
  1. Op de website waar de artikelen staan, dient er met de stofkam doorheen gegaan te worden om de artikelen die niet aan het nieuw geformuleerde algoritme voldoen, aan te passen dan wel te verwijderen.

De gevolgen

Voor de toekomstige artikelen zijn gevolgen niet zo groot als men binnen het kader blijft. De grote problemen zitten echter in de reeds geplaatste artikelen. Dit wordt een mega-operatie om deze aan te passen dan wel te verwijderen. Zeker als de auteur van een (oud) artikel niet meer vindbaar is of zijn medewerking niet wil verlenen.

Conclusie

Bij deze grote opruimingsactie zijn alle soorten auteurs, zoals in de inleiding aangegeven, betrokken. Want het is in het belang van iedereen. Als de orde weer is teruggekeerd en de oude positie herwonnen, kunnen we de kreet “Samen Sterk" terecht hanteren.

De Panda-criteria

Kwaliteitseisen

Video

Afbeelding

Panda door Griangrafanna