Waar kan ik de mooiste fotoboeken laten maken voor de beste prijs

Staat je computer vol met foto's en wil je ze vereeuwigen op papier? Maak een mooi fotoboek! Bij de meeste fotoboekaanbieders betaal je flink extra voor een eigen foto op de voorkant of het toevoegen van tekst. Via Blurb kun je echter een prachtig boek maken met op iedere pagina zoveel tekst en foto's als jij wilt en betaal je alleen voor het formaat van het boek. Met Blurb is nagenoeg alles mogelijk; een leesboek, een kookboek maar natuurlijk ook een fotoboek! Professioneel afgedrukt in boekenwinkel-kwaliteit en dit voor maar een paar tientjes!

 

hardcover met dustjacket

Blurb.com

Bij Blurb kun je simpel je eigen boek ontwerpen en professioneel af laten drukken en binden voor prijzen vanaf € 10,95! Een zwart-wit boek met alleen tekst kan zelfs al vanaf € 2,25. Wat Blurb onderscheidt van andere fotoboekaanbieders is dat Blurb zich meer richt op mensen die het professioneel aan willen pakken en niet alleen even snel een fotoboek in elkaar willen draaien. Toch kun je gewoon één boek kopen en ben je niet verplicht tot het kopen van meerdere exemplaren. Ook is Blurb de enige aanbieder waarbij je zeer dikke boeken tot 440 pagina's af kunt laten drukken.

Hoe werkt het

Je kunt je fotoboek rechtstreeks uploaden vanuit PDF of je kunt gebruik maken van de gratis te downloaden software Booksmart. Ook is het mogelijk je boek helemaal online te maken met Bookify. Hierbij hoef je niets te downloaden dus kun je vanaf meerdere computers aan je boek werken. De mogelijkheden zijn bij Bookify echter wel wat minder. Als vierde mogelijkheid  kun je Adobe Photoshop Lightroom 4 gebruiken om je boek te maken.

Als je Booksmart opent kun je kiezen of je een nieuw boek wilt starten of verder wilt gaan aan een eerder boek. Als je een nieuw boek kiest, voer je de titel en je naam in en kies je het formaat van je boek. Vierkant of landschap, liggend of staand, groot of klein...

Je krijgt de keuze uit een aantal standaard lay-outs voor bijvoorbeeld een trouwboek, gastenboek, kookboek of fotoboek. Je kunt ook een blanke lay-out kiezen of een van de bestaande lay-outs later aanpassen naar je eigen wensen. Nadat je een lay-out gekozen hebt, kun je foto's uploaden. Dit kunnen hele mappen tegelijk zijn of telkens een paar foto's tegelijk. Aan de linkerkant kun je een lay-out kiezen voor de pagina die je op dat moment aan het bewerken bent. Als je een pagina-lay-out hebt met een fotokader, kun je hier simpelweg een foto heen slepen en hij verschijnt in je fotoboek. Hierna kun je de foto nog wat inzoomen en verslepen. Wil je het fotokader groter hebben, kun je dit in de lay-out editor doen. Het is niet mogelijk om je foto's te bewerken in Booksmart. Dit moet je dus in een ander programma doen voordat je de foto's upload.

Nu ga je net zo lang experimenteren totdat je tevreden bent met je boek. Nagenoeg alles is mogelijk, achtergronden, bladzijdenummers, foto's spreiden over de hele pagina, tekst over foto's plaatsen... En steeds heb je de mogelijkheid om deze lay-out toe te passen op je hele boek of alleen op een specifieke pagina. Gebruik regelmatig de 'preview' knop om te zien hoe je boek eruit ziet zonder alle hulplijnen en kaders! Hier vind je ook de knop 'order book' om je boek te bestellen als je tevreden bent over het resultaat.

Tijdens het bestellen moet je de keuze maken of je een paperback wilt of een hardcover. Bij de slappe kaft wordt de omslag direct op de kaft geprint en bij de harde kaft heb je ook nog de keuze uit de luxe uitvoering die bestaat uit een linnen kaft en een losse omslag (dust jacket). Ook kun je nog kiezen of je standaard papier wilt of premium papier dat wat dikker is en wat dieper van kleur.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je boek te laten verzenden maar in Nederland heb je het boek meestal binnen een week in huis omdat de Europese printer van Blurb in Eindhoven staat.

Afmetingen en kosten

Er zijn vijf verschillende afmetingen waaruit je kunt kiezen en nog twee voor boeken met alleen zwart-wit tekst en een gekleurde kaft.

 • vierkant 18 x 18 cm
 • standaard portret 20 x 25 cm (staand)
 • standaard landschap 25 x 20 cm (liggend)
 • groot landschap 33 x 28 cm (liggend)
 • groot vierkant 30 x 30 cm
 • zwart-wit tekst pocket 13 x 20 (staand)
 • zwart-wit tekst trade 15 x 23 (staand)


De prijs hangt onder andere af van het aantal bladzijden. Hieronder staan de prijzen van een boek met de minimale 20 bladzijden en de maximale 440 bladzijden. Hier tussenin zitten steeds nog negen andere prijsklassen zoals een standaard landschap boek met 120 bladzijden voor € 35,95.

Hieronder staan de prijzen voor een hardcover met een losse omslag. Een paperback is flink goedkoper en een hardcover met de omslag direct op de kaft geprint (image wrap) is wat duurder. Voor premium papier betaal je, afhankelijk van het formaat, totaal twee tot zeven euro meer. Normaal gesproken staat er een klein blurb logo in je boek. Wil je dit niet dan is er de mogelijkheid om dit af te kopen voor drie euro bij het 18 x 18 boek tot zeventien euro bij het 30 x 30 boek.

Hardcover met 'dust jacket' 20 blz. - 440 blz:

 • vierkant € 18,95 - € 64,95
 • standaard portret € 24,95 - € 75,95
 • standaard landschap € 24,95 - € 75,95
 • groot landschap € 45,95 - € 148,95
 • groot vierkant € 50,95 - € 167,95
 • tekst pocket € 13,95 - € 25,95
 • tekst trade € 14,95 - € 26,95


Kijk voor het complete overzicht bij 'pricing' op blurb.com. Daar vind je ook meer informatie over de verschillende verzendmogelijkheden en kosten.

Voor vragen, tips en ideeën kun je terecht op het (Engelstalige) forum.

Teunise
24/12/10

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden