Automatisch fotobestanden bewerken met Photoshop Batch

==

Het kan gebeuren dat je één of meerdere handelingen wil toepassen op een groot aantal bestanden. Bijvoorbeeld al je vakantiefoto's omzetten naar zwart-wit om in een fotoboek te plaatsen, het bestandstype wijzigen of de naam van een groot aantal bestanden aanpassen. Je kan dan lang bezig zijn en het is ook nog eens erg saai en tijdrovend werk. Photoshop kan je veel tijd besparen met de Batch functie.

Wat is een batch

De batch functie in Photoshop is toegevoegd om processen handmatig te automatiseren. Het bespaard je veel tijd en werkt foutloos. Je moet natuurlijk wel een aantal instellingen doen om tot het gewenste resultaat te komen. Vervolgens gaat Photoshop automatisch de bestanden bewerken. Batch word met name veel gebruikt door webdesigners, dtp'ers en fotografen. Je hebt bijvoorbeeld 100 foto's op 72 dpi die allemaal 300 dpi moeten worden. Dat kun je handmatig doen maar dat kost zoveel tijd en de kans dat je een bestand vergeet is groot. Photoshop Batch zorgt ervoor dat deze bestanden automatisch, snel en foutloos worden bewerkt.

Voorbereiding Batch

Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je wil Batchen in een map staan bijvoorbeeld "Originelen". Maak daarnaast nog een nieuwe map "Resultaat" waarin de bewerkte bestanden straks komen te staan. Open één van de afbeeldingen in Photoshop. Kies in Photoshop het menu -Window- en vervolgens voor -Actions-.

Action panel

Het Actions panel bevat diversen mappen met daarin opgeslagen handelingen. Deze zijn standaard toegevoegd in Photoshop. Wij gaan een eigen handelingen set aanmaken.

Ga naar de opties rechtsboven in het Actions paneel. Kies voor -new set- en geef de set een naam (bijvoorbeeld: My Actions).

Opname handelingen

Van alle handelingen die je wil automatiseren ga je een opname maken. Deze opname word opgeslagen in een Action die in de map "My Actions" komt te staan. Met de afbeelding die nu open staat ga je een opname maken.

Ga weer naar de opties en kies -new action-. Geef de actie een naam (bijvoorbeeld: Action-zwart-wit). Klik vervolgens op record. De action is nu aangemaakt en staat direct in de opname modus.

Je kan nu in principe alle bewerkingen uitvoeren en opnemen in de actie die je wil. In de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld van diverse handelingen in een actie. Je kan ook het bestand opslaan in een ander bestandstype. Dat word ook meegenomen in de action. Als je klaar bent kun je onderaan het Action Panel de opname stoppen met de stop knop.

Batch uitvoeren

Je hebt nu je eigen set aangemaakt en een Action toegevoegd. Deze Action gaan we uiteindelijk afspelen met Batch maar eerst gaan we nog even wat belangrijke instellingen verrichten.

Ga naar het menu en kies -bestand- en dan -automatisch- en vervolgens voor -Batch-. Het batch venster word nu geopend.

Het venster van Batch is opgedeeld in vier stappen:

  1. Play / Afspelen
  2. Source / Bron
  3. Destination / Doel
  4. Errors / Fouten

1) Play / Afspelen De eerste optie in deze stap is Set. Hier maak je de keuze uit welke setmap je een action wil laten afspelen (My Actions). Bij Actions kun je nu de opgenomen actie (Action-zwart-wit) kiezen. De Action instellingen zijn nu verricht.

2) Source / Bron In deze stap wijs je de map aan met bronbestanden die je wil bewerken. Ga naar -Choose- en selecteer de bronmap "Originelen" op je schijf. Er staan nog een aantal opties die je niet hoeft aan te vinken tenzij je dat zelf wil. De bron is nu ingesteld.

3) Destination / Doel In deze stap geef je aan waar de nieuwe bestanden kunnen worden gekopieerd. Ga naar Choose en selecteer de doelmap "Resultaat". Selecteer de optie "Overide Action -Save As- Command" (Handeling negeren "opslaan als" opdrachten). Geef dan aan welke naam je van het bestand wil maken. Je hebt hiervoor een zee van mogelijkheden. Als je op het dropdown menu klikt zie je de mogelijkheden voor de naamvoering. Maak een keuze en zie bij "Example" (voorbeeld) hoe je bestandnamen eruit komen te zien. Kies in ieder geval een serienummer en een extensie aan het eind.

4) Errors / Fouten Hier kun je aangeven of je een logfile wilt van de gemaakte fouten zodat je kan zien wat er mis gaat bij fouten. Laat deze optie staan op "Stop For Errors" (Stoppen voor fouten).

Alle batch instellingen zijn nu verricht. Klik op "OK" in het Batch venster. Je ziet nu dat de Batch word uitgevoerd doordat de bestanden herhaald worden geopend en de handelingen worden verricht. Je kan rustig achterover leunen en toekijken zonder nog maar iets te doen. Dat scheelt je op zijn minst een muis arm...

Reacties (1)

Reageer
Eva reageerde 9 jaar geleden
20 Sep 10:57
Kijk, dit is nou eens een nuttige heldere uitleg waar je echt iets aan hebt wanneer je een groot aantal foto's tegelijk wil bewerken! In mijn geval een gevalletje belichting aanpassen. In Photoshop dus gewoon! Dit heeft me zeker een muisarm bespaard, ontzettend bedankt!
Overigens had ik in eerste instantie in de 'actions' geen 'opslaan-actie' aangemaakt en toen bleef de resultaatmap dus leeg. Even een nieuwe actie (record) erbij aangemaakt en toen werkte het feilloos!