Hoe verander je de achtergrond van een foto in Photoshop Elements

Inleiding

Om diverse redenen kan een afbeelding van object, dier of persoon beter uitkomen met een andere achtergrond dan de oorspronkelijke. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit tot stand kan komen. Met behulp van schermafbeeldingen is te zien hoe een afbeelding naar een andere achtergrond verplaatst kan worden. Voor gebruikers, die beginnen met Photoshop Elements, is dit natuurlijk ook nog eens een goede oefening.

Let op! Dit artikel is bedoeld voor Photoshop Elements!

 

Vooraf

Dit artikel is uiteraard voor iedereen toegankelijk. Het is echter speciaal bedoeld voor mensen die Photoshop Elements gebruiken en willen weten hoe je een object, dier of een persoon een andere achtergrond kunt  geven.

Laten we beginnen!

Goed, we beginnen! Het gaat in stappen, zodat het allemaal makkelijk te volgen is.

1) Open Photoshop Elements.

2) Er komt nu een pop-upschermpje met twee knoppen:'organiseren' en 'bewerken'. Klik op 'bewerken'. Nu komt Photoshop tevoorschijn.

3) Klik links bovenin op het knopje 'bestand'. Klik daarna op 'openen' en open de afbeelding die je wilt verplaatsen.

In het voorbeeld wordt gebruik gemaakt van een foto van een model.

4) Klik in het toolsmenu links op 4e knopje van rechts, dat is de selectietool. Als je op het hoekje rechts onderin klikt, komen er twee knopjes tevoorschijn: het 'snelle selectie' en het 'selectiepenseel'. Maak gebruik van het selectiepenseel, dan kun je nauwkeuriger selecteren wat je wilt uitknippen.

5) Ga met het penseel over het object heen wat je wilt uitknippen, in het voorbeeld is dit het model. Er komt nu een knipperende lijn om de contour heen te lopen.

Het is makkelijk als je het zo nauwkeurig mogelijk doet, maar als er een beetje van de oorspronkelijke achtergrond aan het plaatje blijft plakken, kun je dat op de nieuwe achtergrond er afgummen.

6) Open nu de foto, die je als nieuwe achtergrond wilt gebruiken, op dezelfde manier als de eerste afbeelding, waarvan je een gedeelte wilt verplaatsen.

7) Kopieer het geslecteerde gedeelte uit de eerste afbeelding met behulp van het menu 'bewerken', 'kopiëren'.

8) Ga naar de andere afbeelding en ga naar het menu 'bewerken' en klik op 'plakken'.

9) Nu staat het model voor een nieuwe achtergrond:

10) Het kan zijn dat het ingeplakte gedeelte een verkeerde grootte heeft ten opzichte van de achtergrond. Je kunt hem verkleinen of vergroten door op het pijltje links bovenin in het toolsmenu te klikken. Het object wordt nu omlijst met een stippellijn. In de hoekjes staan vierkantjes waarmee je het object kunt verkleinen  of vergroten.

11) Waarschijnlijk past het object nog niet helemaal bij de achtergrond. Je kunt gemakkelijk en snel de belichting aanpassen in het menu 'verbeteren', 'belichting aanpassen'. Dan komen er 3 knopjes. Je kunt de bovenste 2 gebruiken voor het aanpassen van de belichting. Denk hierbij aan de helderheid, het contrast etcetra.

12) Als je dit hebt gedaan, past het object waarschijnlijk al een stuk beter bij de achtergrond.

13) Als je ook schaduw wilt toevoegen, dupliceer je eerst de laag waar het object op staat. Je gaat met de rechtermuisknop op de laag staan en klikt op 'dupliceer laag'. Nu heb je twee van deze lagen.

14) Vervolgens ga je naar het menu 'Verbeteren', 'Belichting Aanpassen', 'Niveaus'.

15) Het pijltje links, waar het cijfer '0' onder staat, haal je helemaal naar rechts. Hierdoor wordt deze laag zwart.

Dan krijg je dus dit:

16) Ga naar het menu 'Afbeelding', 'Roteren', 'Laag verticaal draaien'.

17) Nu staat de zwarte laag op zijn kop. Haal hem een beetje over de onderkant van het object.

18) Ga naar 'Afbeelding', 'Schuintrekken' en trek de schaduw in de vorm die jij mooi vindt.

zo ziet het er bijvoorbeeld uit:

Nu kun je aan de rechterkant in het menu 'lagen' de helderheid van de schaduw aanpassen. Zodat het perfect past.

Het eindresultaat:

Conclusie

Met dit artikel kan een zeer mooie en handige functionaliteit binnen Photoshop Elements geleerd en gebruikt worden. Op deze wjze kunnen diverse soorten afbeeldingen gemaakt worden, zoals mooie, handige en grappige.

  


 Ook interesse om je kennis te delen met anderen? Registreer je dan op LeerWiki.nl en schrijf mee!

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden